26 Şubat 2011 Cumartesi

Pizza

(üyelerimizden Funda Kökkülünk Çayboylu'ya bizimle PİZZA tarifini paylaştığı için teşekkür ederiz.)

Malzemeler:
4 su bardağı un
1 çay bardağı sıvı yağ
1 paket instant maya
tuz
Sosu için;
2 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çorba kaşığı kekik
Pul biber, kara biber,
1 çay bardağı su
Not: Sos için ev salçası da ilave ettim ya da hazır satılan domates soslarından da kullanabilirsiniz. Sarımsak tozu da ayrı bir lezzet katacaktır.

İçine; dilediğiniz her türlü malzemeyi kullanabilirsiniz, ben bu hamurdan üç tane pizza yaptım, biri sadece pastırma ve sucuk ile diğerlerinde mısır, küp domates ve zeytin dilimleri de kullandım. Üzerlerine de bol miktarda kaşar peyniri rendesi kullanmanız gerekir.

Hazırlanışı:
İnstant mayayı bir kasede ılık su ile karıştırın. Hamur yoğurma kabına un, tuz, sıvıyağ ve mayayı alarak yavaş yavaş su ekleyerek hamuru yoğurun. İyice bütünleşen hamurun üzerini örterek 10-15 dakika kadar dinlendirin.

Hamurun dinlenmesini beklerken sosu hazırlayabilirsiniz. Sos malzemelerini dilediğiniz şekilde damak tadınıza göre seçebilirsiniz. Sos koyu kıvamlı olursa biraz su ile seyreltebilirsiniz.

Hamuru 3 eşit parçaya bölerek merdane ile daire şeklinde açın. Fotoğraflarda olduğu gibi kenarlarından içe katlayın ve hamuru fırına sürerek 10 dakika kadar 180 derecede pişirin.

Pizza hamurunu fırından alarak sosu sürün ve kaşar peyniri hariç tüm malzemeleri dizerek fırına tekrar sürün. Hamurun kenarları pembeleşmeye başladığında pizzayı bir kez fırından çıkartarak kaşar peynirini ilave edin ve tekrar fırına sürün. Peynirler eridiğinde pizzanız artık hazırdır. Afiyet Olsun.

25 Şubat 2011 Cuma

Kolay Cheesecake


2 paket yulaflı bisküvi
125 gram eritilmiş margarin
Üzeri için:
... 2 paket limon jölesi
1 paket labne peyniri
1 paket krem şanti
1 su bardağı süt
Sosu için:
2 su bardağı vişne suyu
2 çorba kaşığı buğday nişastası
3 su bardağı tozşeker
1 su bardağı çilek püresi

Yapılışı
JÖLELERİ hazırlayın (püf noktasına dikkat!). Krem şantiyi 1 su bardağı süt ile mikserleyin. Krem şantiye hazırladığınız jöleli karışımı ve labne peynirini ekleyip çırpın. Bisküvileri robottan geçirip erimiş margarinle tekrar karıştırın. Karışımı kelepçeli kalıba yayın. Jöleli karışımı bisküvilerin üzerine yayıp buzdolabında 1 gece bekletin. Sos için vişne suyu, nişasta ve tozşekeri bir tencerede karıştırarak pişirin. Karışım kaynamaya başlayınca tencereyi ocaktan alıp çilek püresini ekleyip karıştırın. Ilındıktan sonra kelepçeli kalıptaki cheesecake'in üzerine yayın. Donması için buzdolabında 1-2 saat daha bekletin. Dilimleyerek servis yapın.

17 Şubat 2011 Perşembe

Krep


Malzemeler:
• 1.5 su b.süt
• 1.5 su b.un
• 2 yumurta
• 1 çay b.sıvıyağ
• tuz

Yapılışı:
Bütün malzemeleri derin bir kapta mikser yardımıyla karıştırın. Karışımdan küçük kepçe ile bir kepçe alın ve tavaya dökün, yemek kaşığı ile 2-3 kaşık kadar yapıyor. Ve tavaya yayılmasını tavayı sağa sola oynatarak sağlayın. Krep tavadan kolay ayrıldığı anda hop diğer tarafını çevirin ve bir süre kızarmasını bekleyin. Her iki taraf için de 30 saniye gibi bir süre. Kalan karışımı aynı şekilde pişirmeye devam edin.

Küçük tava kullanmanız ve krepinizin ince olması tavada kolay hoplatarak çevirmenizi sağlıyor. Burda bir tahta spatulada kullanabilirsiniz. Afiyet olsun.

11 Şubat 2011 Cuma

Gavurdağı Salatası


Gavurdağı Salatası tarifi Malzemeler :

1 tutam maydanoz
1 tutam taze soğan
3 biber
1 soğan
4 domates
Taze nane
Ceviz
Zeytinyağı
Nar ekşisi

Hazirlanisi :

Domatesi, biberi ve soğanı iri doğrayarak doğrayıcıya alın. Daha sonra üzerine taze soğan, maydanoz ve taze naneyi ekleyerek doğrayıcıdan incecik geçirin. Salatanızı yeşilliklerle bezenmiş servis tabağına alın. Üzerine iri kırılmış ceviz, zeytinyağı ve nar ekşisi serperek servis yapın.

9 Şubat 2011 Çarşamba

Helatiye Tatlısı


Helatiye Tatlısı tarifi Malzemeler :

1 su bardağı süt
1 su bardağı su
1 su bardağı Pudra Şekeri
20 gram damla sakızı
2 çorba kaşığı Mısır Nişastası
1 çorba kaşığı Un
Süslemek için:
2 çorba kaşığı badem
2 çorba kaşığı antep fıstığı
Mevsim meyveleri

Şurubu için:
4 su bardağı su
3,5 su bardağı toz şeker
1/2 su bardağı gül suyu

Hazirlanisi :

Tozşeker, su ve gül suyunu karıştırıp şurup haline gelinceye kadar kaynatın ve soğumaya bırakın. 1/2 su bardağı süt, 1/2 su bardağı su, pudraşeker ve damlasakızını karıştırarak kaynatın. Un, nişasta, kalan süt ve suyu iyice ezip kaynamakta olan karışıma ilave edin. Muhallebi kıvamına geldiğinde ocaktan alın. Tepsiye 1 santim kalınlığında dökün. Muhallebi soğuyunca küçük küpler halinde kesin. Önceden hazırlamış olduğunuz şurup soğuduktan sonra badem ve Antepfıstığını ilave edin küp şeklinde dilimlediğiniz muhallebiyi şurubun içine bırakın ve mevsim meyveleriyle birlikte servis kaselerine alın. Soğuk servis yapın.

İrmik Helvası


İrmik Helvası tarifi Malzemeler :

3 su bardağı kalın irmik
1 bardak tereyağı
Yarım paket vanilya
1 fincan çam fıstığı ya da iç badem
3 su bardağı toz şeker
4 su bardağı kaynar su ya da süt

Hazirlanisi :

Tencerede yağı eritip, irmik ve fıstığı içine katın. Tahta kaşıkla devamlı karıştırarak orta hararetli ateşte 35-40 dakika kadar kavurun. Üzerine kaynar su ya da süt döküp, bir iki kere karıştırın, sonra vanilya ve şekeri de ilave edin, tencerenin ağzını kapatıp, çok hafif ateşte biraz pişirin. Sonra ateşi söndürüp demlenmeye bırakın, servis yaparken üzerini fıstık veya bademle süsleyip tarçın serpin.

Şöbiyet


Şöbiyet tarifi Malzemeler :

1 kg. Un (baklavalık)
500 gr. Buğday nişastası
4 adet Yumurta
5 çay kaşığı Tuz
13,5 su bardağı Su
11 su bardağı Fıstık içi (çekilmiş)
800 gr. Tereyağı
8 su bardağı Şeker
1/2 litre Süt
4 çorba kaşığı İrmik

Hazirlanisi :

Geniş bir kapta un, tuz ve yumurtaları bir buçuk su bardağı su ile yoğurun. Yoğurduğunuz hamuru ceviz iriliğinde bezelere ayırın. Bezeleri merdane ile küçük bir tabak büyüklüğünde açın. 15 dakika dinlendirin. Dinlendirdiğiniz hamurları 8'er gruplar halinde aralarına nişasta serperek üst üste dizin. Bir oklava yardımıyla ince yufkalar açın.

1. Açtığınız yufkaların her birini 10 cm'lik kareler halinde kesin. Tatlının içine koyacağınız irmikli iç için süt ve irmiği geniş bir tencerede pişirin, irmik ve sütün özleşerek koyu bir hamur kıvamına gelmesi gerekir. Kareler halinde kestiğiniz hamurların ortasına dövülmüş fıstık içi ve irmikli kaymaktan ceviz büyüklüğünde parçalar koyun.

2. Hamurları mektup zarfı şeklinde kapattıktan sonra tepsiye dizin. 800 gram tereyağını eritin. Eritilmiş tereyağını tepsiye dökün. Yağın fazlasını tepsiyi çok hafif eğerek, boşaltın. Önceden ısıtılmış orta ısılı fırında tatlıyı 25-30 dakika pişirin. Bu arada şerbet için 8 su bardağı şeker ile 12 su bardağı suyu kaynatın. Şeker iyice eridikten sonra tencereyi ateşten alın ve soğutun. Şerbeti sıcak tatlıların üzerine dökün. Tatlıyı soğuduktan sonra servis yapın. Afiyet Olsun.(15-20 kişilik)

Karniyarik


Patlıcan Karnıyarık tarifi Malzemeler :

6 adet Patlıcan (küçük)
250 gr. Kıyma (dana)
2 adet Soğan
2-3 adet Domates
1/2 demet Maydanoz
2-3 adet Biber (sivri)
3-4 çorba kaşığı Yağ
Karabiber
Tuz

Hazirlanisi :

1. Patlıcanların baş kısımları kesilip alaca soyulur. Tuzlu suda yarım saat bekletilir. Yıkanıp kurulanır.

2. Yağda çevirerek kızartılır. Tepsiye yerleştirilip boydan boya, bıçak alta geçmeyecek şekilde kesilir.

3. İnce doğranmış soğan, biber, kıyma yağ ile kavrulur. Soyulup doğranmış domates ile de biraz çevrilir. Tuz, karabiber, kıyılmış maydanoz ilave edilir.

4. Patlıcanların içine doldurulur. Üzerlerine domates dilimleri yerleştirilir.

5. Az su ilavesi ile yavaş yavaş pişirilir. Not: Patlıcanlar enine doğranıp kızartıldıktan sonra üzerine aynı harç konup pişirilirse "patlıcan oturma" olur.

Patlıcan Musakka


Patlıcan Musakka tarifi Malzemeler :

5 adet Patlıcan
1 1/2 su bardağı Zeytinyağı
3 çorba kaşığı Margarin
300 gr. Kıyma (kuzu)
1 adet Soğan (ince doğranmış)
2 adet Domates (kabuğu soyulup, halka doğranmış)
200 gr. Konkase domates
4 adet Biber (dolmalık)
1/2 çay kaşığı Tuz
Karabiber
1 1/2 su bardağı Et suyu (su da olabilir)


Hazirlanisi :

Önce fırınınızı 175 °C'ye getirip, ısıtın. Patlıcanların kabuklarını soyup, iki santim kalınlığında yuvarlak halkalar biçiminde doğrayın. Üzerlerine tuz serpip, yaklaşık 20-30 dakika acı suyunun çıkmasını bekleyin. Sonra soğuk suyla yıkayıp, kurulayın. Zeytinyağını bir tavada kızdırın. Yağ kızınca patlıcanları alt üst ederek altın sarısı bir renk alıncaya kadar kızartın. Fazla yağlarını süzdürerek tavadan alın. Kağıt peçete üzerine çıkartın. Musakkayı pişireceğiniz fırın tepsisine kızarttığınız patlıcanların yarısını dizin. Bir tencerede Sana'yı eritin. Yağ kızınca soğam arasıra karıştırarak birkaç dakika sote edin. Kıymayı ekleyip, birkaç dakika kıyma suyunu bırakıp, tekrar çekinceye kadar sık sık karıştırarak kavurun. Konkase domates, tuz ve biberi ilave edin. Kaynar halde et suyunu ya da su koyup, bir taşım kaynatın. Ateşi kısın. Ağır ateşte harç suyunu çekinceye kadar pişirin. Tepsideki patlıcanların üzerine hazırlamış olduğunuz kıymalı harcı koyun. Üzerine kalan kızarmış patlıcanlar ile halka doğranmış domates ve biberi yerleştirin. Tepsiyi, önceden ısıtılmış fırına sürüp, musakkayı 25-30 dakika pişirin. Patlıcan musakkasını önceden ısıtılmış bir servis tabağına aktarıp, sıcak olarak servis yapın.

Firinda Etli Pilav


Malzemeler :

3 Su Bardağı Pirinç
3 Çorba Kaşığı Tereyağı
3 Su Bardağı Et Suyu
150 gr Kuzu Kuşbaşı
100 gr İnce Kıyılmış Mantar
2 Soğan
2 Domates
1 Fincan Süt
1 Çorba Kaşığı Sıvı Yağ Tuz
Tart malzemesi:
2 Su Bardağı Un
100 gr Margarin
2 Yumurta
1 Limon Suyu
Tuz

Hazirlanisi :

Sırasıyla yemeklik doğranmış soğan, et, mantar ve küp şeklinde doğradığınız domatesi bir tavada tereyağı ile kavurun ve soğumaya bırakın.

Diğer tarafta yıkanmış pirinci yağda kavurup 3 su bardağı et suyu ile 10 dak. pişirerek pilavı hazırlayın. Soğuyan iç malzemesini pilava ekleyin.

Tart hamurunu hazırlamak için önce yumurta ile unu karıştırıp limon suyu, tuz ve margarini ekleyin. Su ilave ederek yumuşak bir hamur hazırlayın. Hamurun yarısını merdane ile açarak altı hafifçe yağlanmış bir fırın kabına yerleştirin.

Pilavı hamurun üzerine yayıp kalan hamurla üstünü kapatın. Süt ve sıvıyağı karıştırıp üzerine sürün ve fırında 20-25 dakika pişirin.

Not: Dilerseniz milföy hamuru veya iki yufka kullanarak aynı tarifi uygulayabilirsiniz.

Humus


Humus tarifi Malzemeler :

1 kutu haşlanmış nohut konservesi
1 adet orta boy soğan
5 yemek kaşığı tahin
3 diş ezilmiş sarmısak
45 ml. limon suyu
2 çay kaşığı kimyon
45 ml. zeytinyağı
20 gram dolma fıstığı
1 tatlı kaşığı tereyağ
tuz
karabiber

Hazirlanisi :

Nohutları yıkayıp, süzülmeye bırakın.

Mutfak robotuna zeytinyağı, sarmısak, limon suyu, kırmızıbiber, tuz, kimyon, tahin ve nohutları koyun.

Humus elde etmek için püre haline gelene kadar karıştırın. Servis tabağına alın.

Küçük bir sahanda tereyağını eritin, dolma fıstıklarını ekleyip pembeleşinceye kadar çevirin.

Dolma fıstıklarını servis yapmadan önce humusa ekleyin

Piliç Pane


Piliç Pane tarifi Malzemeler :

1 adet Tavuk but
1 adet Tavuk göğüs
1 çay bardağı Un
2 bardak Süt
2 adet Yumurta
2 çay bardağı Galete unu
2 çorba kaşığı Yag

Hazirlanisi :

1 çorba kaşığı yağda 1 çay bardağı un süt ilavesiyle karıştırılır. Koyulaşmaya başladığında, ocaktan alınır ve 10 dakika bekletilir. Piliç eti (4 parçaya bölünmüş) önce bu sosa sonra çırpılmış yumurta ve galete ununa batırılır. Kızgın yağda 5 dakika kızartılır. Mevsim sebzeleriyle servis yapılır.

4 Renkli Patates Salatasi


Malzemeler:

  • 1 kilo patates,
  • 1 kase robottan çekilmiş havuç (3,4 tane),
  • 1 kase çekilmiş mor lahana,
  • yarım demet maydanoz,
  • 2 sap taze soğan,
  • tuz, karabiber,
  • zeytin yağı ve limon,

Hazırlanışı:


Öncelikle patatesleri haşlayıp henüz sıcakken püre yapın. İçine tuzunu ve karabiberini atıp pürenin 3 te 1ini sterçfılm serilmiş kalıba bastırarak yerleştirin. Diğer taraftan robottan çekilmiş yada rendelenmiş havuçları 2 kaşık zeytin yağında soteleyin. Mor lahanayı robota koyup içine tuz, limon suyu ve 1 kaşık zeytin yağı koyup çekin. Maydanozları ve taze soğanı minik minik doğrayın. Kalan patates püresini 3 parçaya ayırıp birine mor lahanayı katıp iyice karıştırın. Bu karışımı sade patates püresinin üzerine döşeyin. Aynı işlemi havuç ve maydanoz soğan karışımı ile tekrarlayıp kalıba karışımları dikkatlice yerleştirin. Dolapta 1-2 saat beklettikten sonra servis tabağına ters çevirip limon sıkarak servis edin...Üzerini ben dekoratif havuçlarla ve halka soğanlarla süsledim. Ayrıca salatanın katlarını yaparken, her birinin tuz miktarını kendi zevkinize göre ayarlayın. Salatanızı özellikle et ve tavuk yemeklerinin yanında ve 5 çaylarında sunabilirsiniz...

Domates Çorbası


Domates Çorbası tarifi Malzemeler :

5 adet Domates
1 kaşık Yağ
1 kaşık Domates salçası
8 bardak Et suyu (ya da tavuk suyu)
2 kaşık Un


Hazirlanisi :

Domateslerin kabuklarını çıkartarak rendeleyin. Bir tencerede yağı eritin, unu katarak yağda sarartın. Üzerine domates salçasını ve domatesleri katarak iyice öldürün. Yavaş yavaş et suyunu ilave edin, tuzunu da ekleyerek 10 dakika kaynatın. Servis yaparken üzerini kaşar rendesi veya maydanoz ile süsleyin.

Fırında Makarna


Fırında Makarna tarifi Malzemeler :
500 gr çubuk makarna
Yarım litre süt
2 çorba kaşığı margarin
4 adet Yumurta
200 gr. Kaşar Peynir
Tuz
Karabiber

Hazirlanisi :
Makarnaları kırmadan haşlayıp, suyunu süzünüz.

Bir tepsiye alıp içerisine eritilmiş yağı, rendelenmiş kaşar peynirinin yarısını koyup, karıştırınız.

Üzerine kalan kaşar peynirini serpiniz.

Diğer tarafta bir kaba 4 yumurtayı kırıp çatalla iyice çırpınız.

Yumurtaya yarım litre sütü, tuzu, karabiberi koyup, tepsideki makarnaların üzerine gezdirerek dökünüz.

En üstüne erimiş 1 kaşık yağı gezdirerek dökünüz.

Fırından üzeri kızardıktan sonra çıkarıp, hafif soğuyunca kare veya baklava şeklinde kesip servis yapınız. (isteğe bağlı)

Elmalı Tart


Elmalı Tart tarifi Malzemeler :

8 kahve fincanı Un
200 gr. Margarin (yumuşak)
1 adet Yumurta
1 çorba kaşığı Yoğurt
1 kahve kaşığı Kabartma tozu
Limon kabuğu rendesi
1 çorba kaşığı Pudra şekeri
3 adet Elma (ekşi)
1 çay bardağı Şeker
1/2 paket Tarçın


Hazirlanisi :

1. Un elenip ortasına yağ, yumurta, yoğurt, kabartma tozu, pudra şeker, limon kabuğu rendesi konup karıştırılır.

2. Sonra un ile yoğrulur. Biri daha büyük olan iki parçaya ayrılır.

3. Büyük parça yarım cm. kalınlığında açılır. 25-30 cm. çapındaki tepsiye yerleştirilir. Hamur, tepsinin kenarının yarısına kadar döndürülür.

4. Hamurun üzerine ince elma dilimleri yerleştirilir. Tarçın karıştırılmış toz şeker serpilir.

5. Diğer hamurdan ince çubuklar yapılır. Elmaların üzerine kafes kafes yerleştirilir.

6. Orta ısılı fırında pembe renkte pişirilir. Servis tabağına alınır.

7. İstenirse üzerine marmelat sürülür veya vanilyalı pudra şeker elenir. Not: Hamur şöyle hazırlanabilir. 1. 15 çorba kaşığı un, 5 çorba kaşığı pirinç unu ile karıştırılıp ortası açılır.

2. 250 gr. margarin, 1 yumurta, 2 çorba kaşığı şeker, 1 çay kaşığı kabartma tozu ve limon kabuğu rendesi konup yoğrulur. (3-4-5-6-7 nolu işlem aynen yapılır. )

Kalburabasti


Kalburabastı tarifi Malzemeler :

1 1/4 su bardağı Su
3 çorba kaşığı Ceviz (dövülmemiş)
1 su bardağı Şeker
1 çay bardağı + 1 çorba kaşığı Sıvı yağ
1/3 su bardağı Maden suyu
2 tatlı kaşığı Limon suyu
1 3/4 su bardağı Un


Hazirlanisi :

Şekeri ve suyu tencereye koyun, 10 dakika kaynatın. Limon suyunu ekleyin, 1-2 taşım daha kaynatıp ocaktan alın, soğumaya bırakın. Unu geniş bir kaba eleyin. Ortasını açıp maden suyunu koyun. Çevresine sıvı yağ gezdirin ve kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın. 1-2 dakika yoğurun, 12 beze yapın. Her bezeyi kalbur veya rende üzerine koyun, baş parmak hariç diğer parmaklarla üzerine bastırıp geri çekerek hamuru yassılaştırırken, rende veya kalburun hamuru şekillendirmesini sağlayın. Ortasına 1 çay kaşığı ceviz içi koyun, rulo yapıp kapatın. Tepsiyi 1 yemek kaşığı yağ ile yağlayın. Hamurları dizin. Önceden ısıtılmış orta üstü sıcaklıktaki fırında, pembeleşinceye değin yaklaşık 35 dakika pişirin. Fırından çıkınca, üzerine soğuk şurubu dökün. Soğuk servis yapın.

İzmir Köfte


İzmir Köfte tarifi Malzemeler :
500 gr kıyma
2 adet soğan
1 adet yumurta
2 diş sarımsak
4 dilim ekmek içi
5 sap maydanoz (ince kıyılmış)
4 adet patates

Sosu için;2 çorba kaşığı salça
2 çorba kaşığı margarin
2 çorba kaşığı un
2 su bardağı su
tuz


Hazirlanisi :

Yumurta hariç tüm malzemeyi yoğurup yumurtayı da ekleyin. Harçtan parçalar alıp oval şekil verin. Patatesleri yuvarlak kesin ve yağda kızartın. Aynı yağda köfteleri de kızartıp her ikisinide fırın tepsisine alın. Başka bir yerde unu ve yağı kavurun. Salça, su ve tuz ekleyip köftelerin üzerine dökün. .

Hasanpaşa Köftesi

Hasanpaşa Köftesi tarifi Malzemeler :
4 adet, 400 gram Patates (orta boy)
2.5 tatlı kaşığı 15 gram Tuz
2 adet, 120 gram Soğan (orta boy)
1 tatlı kaşığı 2 gram Karabiber
2 orta dilim 60 gram Ekmek (bayat)
500 gram Kıyma
2 adet 100 gram Yumurta
1 yemek kaşığı 10 gram Sıvı yağ
1/4 su bardağı 50 gram Süt
1 yemek kaşığı 10 gram Margarin
2 yemek kaşığı 20 gram Salça
1.5 su bardağı 300 gram Su


Hazirlanisi :

Patatesleri yıka, 30 dakika haşla. Soğanı soy, yıka, ince ince doğra. Ekmeğin kenarlarını çıkart, içini ıslat, iyice sık. Soğan, ekmek, 1 yumurta, 2 tatlı kaşığı tuz ve kara biberi kıymaya kat karıştır, 2-3 dakika yoğur, oniki parçaya böl, yuvarla, yassılatıp ortalarını çukurlaştırarak tabak şekli ver. Tepsiyi sıvı yağ ile yağla ve köfteleri diz. Önceden ısıtılmış orta sıcaklıktaki fırında 25 dakika pişir. Süt ve margarini birlikte ısıt, patatesleri soy ve sütlü karışım ile iyice ez, kalan tuz ve yumurtayı ekle karıştır. Püreyi kaşıkla veya krema, şırıngası ile köftelerin üzerine taksim et. Salçayı su ile ez, ısıtarak kaynama derecesine getir, köftelerin aralarından tepsiye dök, fırında 10 dakika kadar pişir.

Mantarlı Et Sote


Mantarlı Et Sote tarifi Malzemeler :
750 gr dana kuşbaşı
500 gr mantar
1 adet büyük kuru soğan
2 adet yeşil sivri biber
1 adet domates
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı Domates salçası
1 çay kaşığı Biber salçası
Tuz
Toz Karabiber
Toz Kırmızı biber
Kimyon
1,5-2 su bardağı sıcak su
1 çay bardağından biraz az mısırözüyağı
1 yemek kaşığı margarin


Hazirlanisi :

1. Etleri sudan geçirip 1 litre su ile düdüklüde 25 dk pişirin.

2. Etler pişerken, kuru soğanı, yeşil biberi, domatesleri yemeklik doğrayın. Sarımsakların kabuklarını soyun.

3. Mantarları güzelce yıkayıp dörde yada beşe istediğiniz şekilde doğrayın. ( Mantarları limonlu suda bekletirseniz kararmaz)

4. Etleri 25 dak sonunda genişce bir tencereye alın. İçerisine 1 kepçe düdüklüdeki et suyundan koyun.

5. Orta hararetli ateşte biraz suyunu çekene kadar pişir.

6. Doğranmış soğan, yeşil biberleri ve bir yemek kaşığı margarini (tercihe bağlı) tencereye ilave edin.

7. Soğan ve biber leri 5-7 dk ara ara karıştırarak pişir.

8. Daha sonra mantarları, domates, domates ve biber salçasını ilave et. Mantarlar suyunu salıp çekene kadar arada karıştırarak pişir.

9. Sıcak suyu ilave et (bunun yerine düdüklüdeki et suyundan da koyabilirsin fakat ağır olur. ) ve sarımsakları içine doğra , 15-20 dk en kısık ateşte pişir. Etlerinden bir tane al, pişip pişmediğini kontrol et. Pişmiş ise altını kapat sıcak olarak servis yap. Pişmemiş ise biraz daha kaynattıktan sonra altını kapat. Etin suyunu siz istediğiniz gibi ayarlayın.

Ekşili Köfte


Ekşili Köfte tarifi Malzemeler :

Yarım kg kıyma
1 soğan
Yarım demet maydanoz
Yarım su bardağı pirinç
3 su bardağı su
1 limon
1 yumurta sarısı
1 çorba kaşığı margarin
Tuz, karabiber

Hazirlanisi :

Terbiyeli ekşili köfte: Soğanı rendeleyin. Pirinci yıkayıp süzün. Maydanozu ince ince kıyın. Kıymayı bir kaba alıp soğan, pirinç, maydanoz, tuz ve karabiberi ekleyerek yoğurun. Küçük parçalar koparıp yuvarlayın ve unlanmış tepsiye dizin.

Suyu tencereye alıp tuz ve margarin ekleyerek kaynatın. Köfteleri ilave edip orta ateşte 20 dakika kadar pişirin.

Bir kasede yumurta sarısıyla limon suyunu çırpın. Yemeğin suyundan 1-2 kaşık ekleyip karıştırarak ılıştırın. Hazırladığınız terbibeyi kaşık kaşık tencereye ilave edip ateşten alın. Sıcak olarak servis yapın.

Şekerpare


Şekerpare tarifi Malzemeler :

2,5 su bardağı Un
125 gr. Margarin
1 çorba kaşığı Pudra şekeri
2 su bardağı Şeker
2 adet Yumurta
Limon kabuğu rendesi
1/2 paket Vanilya
1 tatlı kaşığı Limon suyu
10 adet İç badem
1 kahve kaşığı Kabartma tozu

Hazirlanisi :

1. Şeker, 2 su bardağı su ile kaynatılır ve köpükleri alınır. Limon suyu konup biraz koyulaşınca ateşten alınır.

2. Cam veya porselen bir kasede yağ ile pudra şeker karıştırarak beyazlatılır. Yumurta, limon kabuğu rendesi, vanilya, elenmiş un, kabartma tozu konup yoğrulur.

3. Ceviz büyüklüğünde parçalara bölünüp avuç içinde yuvarlanır. Hafifçe bastırılıp kabuğu çıkarılmış yarım badem yapıştırılır.

4. Yağlanmış tepsiye dizilip orta hararetli fırında pembe renkte pişirilir.

5. Sıcakken üzerine şurup dökülür. Hafif ateşte veya fırında şurup çektirilir. Not: Hamura 1 kaşık irmik de konabilir. (Un ölçüsünü 1 kaşık azaltmalıdır. )

Talaş Böreği


Talaş Böreği tarifi Malzemeler :

500 gr. Koyun eti
2 adet Soğan
1 yemek kaşığı Margarin
2 adet Domates
1 tatlı kaşığı Domates salçası
1 su bardağı Su
1 adet Yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı Kekik
1 tatlı kaşığı Karabiber
1/2 demet Maydanoz
4 su bardağı Un
2 yemek kaşığı Margarin
2 yemek kaşığı Zeytinyağı
Tuz

Hazirlanisi :

1. Kuşbaşından daha küçük doğranan etler bir tencereye konur; üzerine ince doğranmış soğan ve bir kaşık margarin ilave edilir, ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir. Üzerine küçük doğranmış domates ve salça konur, biraz daha pişirilir. Bir bardak su ilave edilir, kapatılır, yumuşayıncaya kadar tutulur, açık olarak suyu çektirilir.

2. Üzerine tuz, kıyılmış maydanoz, kara biber, kekik konur, karıştırılır, soğumaya bırakılır.

3. Hamuru için; Un, tuz, bir kaşık yağ ve ılık su karıştırılarak katı bir hamur tutulur. Üzerine nemli bir bez örtülerek 15 - 20 dakika dinlendirilir.

4. Bu hamur altı parçaya bölünür, parçalar merdane ile açılır, yağ sürülür, biraz dinlendirilir, elle hazır yufka inceliği kadar açılır, ortalarına içler eşit olarak konur, bohça gibi kapatılır, kapatılan yer alta gelecek şekilde zeytinyağı ile yağlanmış tepsiye dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülerek fırına verilir, üstü kızarıncaya kadar pişirilir.

Şubat Ayı İçin Balık, Sebze ve Meyveler




Balık: Uskumru, istavrit, lüfer, palamut, tekir, kefal, kalkan, gümüş balığı.
Sebze: Brokoli, brüksel lahanası, karnabahar, pazı, ıspanak, pırasa, pancar, defne yaprağı, havuç, turp.
Meyve: Elma, portakal, muz, armut, greyfurt, ayva.

Bu ay Sizlere Faydalı ve Tüketmeniz gereken besinler:
Kansere karşı etkili lahanagilleri (lahana, brüksel lahanası, karnabahar ve brokoli) sık sık tüketin. Bol beta-karoten içeren havuç ile salata, zeytinyağlı yemek ya da havuç suyu hazırlayın.





8 Şubat 2011 Salı

İrmik Tatlısı (Geleneksel)


Malzemeler:
5 su bardağı (1 litre) süt
1 su bardağı (150 gr) irmik
1 çorba kaşığı tereyağı
1,5 su bardağı şeker
1 portakalın kabuk rendesi
2 paket Eti piknik kakaolu bisküvi
Üzeri için
2 çorba kaşığı Hindistan cevizi


Hazırlanışı:
Sütün içine irmik, tereyağı, şeker ve portakal kabuğu rendesi eklenip kaynatarak koyu bir muhallebi elde edilir. Tepsiye yarısından biraz azı dökülüp düzeltilir. Üzerine bisküviler yerleştirilir. Üzerine kalan irmik tatlısı sıcak sıcak dökülüp düzeltilir. En üzerine hindistan cevizi serpilip soğutulur. Afiyet Olsun.

6 Şubat 2011 Pazar

Gelin Bohcasi

Malzemeler:

1 tavuk gögsü
1 soğan
3 diş sarımsak
1 kase mantar
2 ç.k. bezelye
1 t.k. un
1 su b.kaşar peyniri rendesi
yeşil soğan
tuz,karabiber
kekik
zeytinyağı

Bağlamak için:

yeşil soğan

Hazırlanışı:

Tavuk gögsünü küp küp doğrayın. Tavaya sıvıyağı alın.Üzerine tavuk gögsünü,doğranmış soğan,sarımsak ve mantarları ekleyip soteleyin. üzerine konserve bezelyeleri ve kabakları de ekleyin. En son unu,tuz ve baharatları ekleyip karıştırın. Yufkaları bir tabak yardımı ile kesip iki yufkayı üst üste koyun. Tavuklu karışımı kestiginiz yufka parçalarına paylaştırın.

Yufkaya kese şekli verip önce sıcak suya daha sonra da soğuk suya atılmış yeşil soğan sapları ile bağlayın.Bu şekilde hazırlanan keseleri tepsiye dizip üstlerine kaşar peyniri rendesi yerleştirin.180 derecede yufkalar ve kaşar peyniri kızarana kadar tutun.

Cilekli Ask Pastasi

Malzemeler:
4 Yumurta Sarısı
100 gr Tozşeker
50 gr Su
300 gr Çırpılmış Kremşanti
200 gr Süzme Yoğurt
4 Yaprak Jelatin (Buzlu suda 15 dakika bekletilmiş)
200 gr Çilek
2 Çorba Kaşığı Pudra Şekeri
2 Hazır Kalp Şekilli Pandispanya

Süsleme İçin:
25-30 Çilek Şekerlemesi, File Fıstık


Hazırlanışı:

Kremayı hazırlamak için; yumurta sarılarını mikserle çırpın. Tozşeker ve suyu bir tencerede kaynatıp koyulaşınca ateşten alın. Çırpılmış yumurta sarılarını yavaş yavaş şerbete ilave edin. Mikserle orta hızda 3-4 dakika daha çırpın. Karışımı derin, çelik veya cam bir kaba alıp süzme yoğurdu ilave edin. Buzlu suda beklettiğiniz jelatini hafif ateşte eritin ve sürekli karıştırarak kremaya ekleyin.
Çilekleri yıkayıp ayıklayın. Pudra şekerini ekleyip robotta püre haline getirin. Hazırladığınız jelatinli kremaya çilek püresi ve çırpılmış krem şantiyi ilave edip iyice karıştırın.
Pandispanyanın birini düz zemıne yerleştirip sağ tarafindan bir parça kesin. Diğer pandispanyanın ise sol tarafinı kesin. (İki pandispanyanın kesilmiş taraflarını birleştirince ikili bir kalp oluşacak. ) Her iki parçayı da enine keserek iki dilime ayırın.
Sağ tarafi kesilmiş pandispanya dilimini düz bir tepsiye alın. Sol tarafi kesilmiş olanı birleştirerek ikili kalp şeklini oluşturun. Üzerine çilekli kremayı 1 cm kalınlığında sürün. Diğer pandispanya dilimlerini de aynı şekilde yerleştirerek kapatın. Kalan krema ile pastanın üzerini ve yanlarını kaplayın. Çilek şekerlemeleri ve file fıstıkla süsleyip buzdolabında iyice soğutun.

2 Şubat 2011 Çarşamba

Pogaca

Malzemeler:
125 gr margarin
1 adet yumurta
1 adet yas maya
1 cay bardagi sivi yag
1/2 cay bardagi seker
1 tatli kasigi tuz
1 su bardagi su
aldigi kadar un

Hazirlanisi:
Yag eritilir diger bütün malzemelerle karistirilir aldigi kadar unla yumusak bir hamur yapilir. Istenilen sekil verilerek üstüne yumurta sarisi sürülüp pisirilir.

Brownie

Malzemeler:
250 gr margarin
4 adet yumurta
2 su bardagi seker
1 su bardagi su
5 yemek kasigi kakao
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1,5 su bardagi un

Hazirlanisi:
Yumurta sarilari ile seker cirpilir diger yanda su ile kakao kaynatilir yag eritilir bunlar da yumurta sarili karisima eklenir karistirilir. Bu karisimdan bir su bardagi alinir. Kalan karisimi icine yumurta beyazi vanilya, kabartma tozu, 1,5 su bardagi un eklenip karistirilir. 180 °C 35-40 dk pisirilir. Ilidiktan sonra ayirdigimiz karisim kek üzerine dökülür.

Ayva Tatlısı

Malzemeler:
4 Ayva
1.5 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
3 adet karanfil
Kırmızı gıda boyası veya lohusa şekeri
Üzeri için:
Kaymak
Şam fıstığı veya ceviz

Hazırlanışı:
Ayvaların kabuklarını soyup, çekirdeklerinden ayıklayın ve isteğinize göre dörde veya ikiye bölün. Önce ayvaları kırmızı gıda boyalı su ile kısık ateşte ayvalar hafif yumuşayıncaya kadar pişirin. Daha sonra üzerine toz şeker serpin ve karanfilini ekleyin. Şurup koyulaşınca ocağın altını kapatın. Soğuduktan sonra üzerlerine kaymağı ilave edin ve fıstıkları serperek servis yapın. Afiyet olsun.
(Not: kırmızı gıda boyasından çok az kullanın, çünkü çok renk verir!)

Hünkar Beğendi

Malzemeler:
• 5 patlıcan
• 3 çorba k.un
• 2 su b.süt
• 1 su b.kaşar peynir rendesi
• sıvıyağ
• tuz,karabiber

Üzeri için:
• 300 gr.kuzu eti
• 1 kase mantar
• 1 soğan
• 3 diş sarımsak
• 2 domates
• 2 biber
• 1 çorba k.salça
• 1 defne yaprağı
• sıvıyağ
• tuz
• su


Hazırlanışı:
Hünkar beğendi için, kuzu etini sıvıyağda kavrulmaya alın. Üzerine doğanmış soğan ve sarımsakları ilave edin. Mantar ve salçasını da ekeldikten sonra bir süre daha kavurun. Daha sonra üzerine yemeği pişirebilecek kadar su verin. Bir süre piştikten sonra içerisine defne yaprağı, doğranmış domates ve biberi de ilave ederek pişrin. Beğendisi için; ilk olarak patlıcanları közleyin ve kabuklarını soyun. Unu tencereye alın biraz kavrulduktan sonra közlenmiş patlıcanları ince doğrayıp ekleyin. Bir süre eze eze kavurun. Patlıcanlar iyice ezilince üzerine sütü ilave edin ve karıştırmaya devam edin. İyice özleşince içerisine en son kaşar peynirini ekleyerek peynir eriyene kadar karıştırın.Beğendi ve et hazırlanınca, servis tabağına beğendi yayılır. Ortası açılarak et ortasına yerleştirilerek servis yapılır.

Zeytin Yağlı Yaprak Sarma

Malzemeler:

* 4-5 adet kuru soğan
* 1 çay bardağı zeytinyağı
* 1,5-2 yemek kaşığı çam fıstığı (dolmalık fıstık)
* 2 su bardağı pirinç
* 1 yemek kaşığı kuru nane
* 1-1,5 tatlı kaşığı karabiber
* 1 tatlı kaşığı tarçın
* 2 kesme şeker
* 2 yemek kaşığı kuş üzümü
* yarım limonun suyu
* 1 su bardağı kıyılmış maydanoz
* 1 tatlı kaşığı tuz
* 1 çay bardağı kaynamış su
* yarım kg salamura asma yaprağı
* yarım çay bardağı zeytinyağı
* 2 su bardağı kaynamış su

Hazırlanması:
1. 4-5 kuru soğanı yemeklik doğrayıp, 1 çay bardağı zeytinyağı ve 1,5-2 yemek kaşığı dolmalık fıstık ile (fıstıklar pembeleşene kadar) kavurun.

2. 2 su bardağı pirinci yıkayıp soğanlara ekleyin. 1-2 dakika daha kavurun. sonra sırasıyla tencereye 1 yemek kaşığı kuru nane, 1,5 tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı tarçın, 2 kesme şeker, 2 yemek kaşığı kuş üzümü, yarım limonun suyu ve 1 su bardağı kıyılmış maydanoz ekleyip karıştırın. tencereye 1 tatlı kaşığı tuzu ve 1 çay bardağı kaynamış suyu ilave edin. çok kısık ateşte pirinçler suyu çekene kadar demlendirin. pirinçler suyu çekince tencerenin altını kapatıp soğutun.

3. diğer tarafta yarım kg salamura asma yaprağını ılık suyla - 4-5 kez suyu değiştirerek - yıkayın. yaprakları iki avucunuz arasında sıkarak sudan çıkartın. her bir yaprağı avucunuz içine alın, ortasına 1 tatlı kaşığı içten koyun. yaprağı sigara böreği gibi sarın.

4. pişireceğiniz tencerenin dibine bir sıra yaprak serin (böylece dibi tutmaz). üzerlerine sarmaları dizin. en sonunda üzerlerine bir sıra daha yaprak kapatıp yarım çay bardağı zeytinyağı gezdirin. (ekşi olsun isterseniz yarım limon suyu da ekleyebilirsiniz)

5. yaprakların üzerine bir tabak kapatın ve 2 su bardağı kaynamış su ekleyin. tencereyi ateşe koyun. su kaynamaya başlayınca ateşi kısıp 30 dakika pişirin. piştikten sonra sarmaları soğutup servis tabağına dizin. limon dilimleri ve maydanoz yaprakları ile süsleyip servis yapın.

Yoğurtlu Kabak Salatası

Malzemeler:
3 tane kabak
2 tane patates
250 gr yoğurt
2 yemek kaşığı mayonez
2 diş sarımsak
bir demet dere otu
tuz, pul biber

Yapılışı:
Patatesler haşlanıp soyulup ezilir. Kabaklarda soyulup rendelenir. Teflon tavada ara sıra karistirilarak 5 dk pişirilir. Suyunun süzülmesi ve soğumasi için kevgire alınır. Dereotu ince kıyılır. Yoğurt ve mayonez karıştırılır. Dövulmus sarımsak, tuz ve dereotunun yarısıda karıştırılır. Soğumuş olan kabak ve patateslerde bu karışıma eklenir. Kalan dereotu ve pul biberle üzeri süslenip servis yapilir. Afiyet olsun

ÇORBALAR

Brokoli Çorbası
Malzemeler:
1 büyük demet brokoli
1 kibrit kutusu büyüklüğünde tereyağı
2 çorba kaşığı un
2.5 su bardağı süt
2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Yarım paket krema

Hazırlanışı:
Brokoliler üstlerini geçecek kadar suyla 10 dakika kadar haşlanır. Suyuyla beraber blendırda çekilir. Un tereyağında hafifçe kavrulur, soğuk süt ve bir fiske tuz eklenir, karıştırılarak beşamel sos koyulaşana kadar pişirilir. Tuz, karabiber, blendırdan çekilen brokoli ve su, beşamel sosa eklenerek bir taşım kaynatılır. Krema konur, 3-4 dakika daha pişirmeye devam edilir. (Çorba fazla koyu olursa biraz daha sıcak su eklenebilir.) Afiyet Olsun.