15 Mayıs 2011 Pazar

Sarimsakli Köfte


Malzemeler :

1 su bardağı köftelik bulgur
1 su bardağı kaynar su
1,5 su bardağı un
½ su bardağı su

Haşlamak için :
1 litre kaynar su
1 tatlı kaşığı tuz

Sosu için
3 orta boy domates
½ çay bardağı zeytin yağı
1 yemek kaşığı biber salçası
5 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber

Üzeri için;Maydanoz

Yapilisi :

Bulgur ve kaynar suyu karıştırıp şişmesi için 20 dakika bekletin.Bulgurları yogurma kabına alın,unu ilave edin.Elinizi ıslata ıslata sert bir hamur yoğurun.Fındık büyüklüğünde parçalar koparıp, ortasını parmak ucuyla çukur yapın.1 litre suyu kaynatın.1 tatlı kaşığı tuz ilave edin.Tüm köfteleri yumuşayıncaya dek haşlayın, süzün.Ayrı bir yerde rendelenmiş domates,ezilmiş sarımsak ve sıvıyağı kavurun.Baharatları ekleyip karışrırın.Köfteleri sosun içine koyup 5 dakika kısık ateşte pişirin.Servis tabağına alın.Kıyılmış maydanoz ve limon suyu gezdirip ılık servis yapın.

Rulo Patates Salatasi


Malzemeler :

1 kg patates
1 limon
1 çay bardağı zeytinyağı
1/2 şişe garnitür
3 kaşık kadar mayonez
5 adet küçük sosis
Karabiber,kırmızı biber,pulbiber,tuz
1/2 demet maydanoz

Yapilisi :

Patateslerimiz haşlanıp soyulduktan sonra derin bir kaba alır ılınınca içine zeytinyağı,tuz,baharatlar,limon suyu eklenip güzelce yoğurulur.Maydonozlar ince ince kıyılır ve tezgaha serdiğimiz streç filmin üzerine serpilir.Maydonoz serpiştirdiğimiz streçin üzerine yoğurduğumuz patates yayılır.üzerine mayonezi sürülür.garnitürü ve sosisleri döşenir.İsteyenler içine haşlanmış yumurta,kornişon turşu ve mısırda koyabilirler. Sonra streç yardımıyla rulo şeklinde sarılır.Sardığımız patatesimizi dolaba kaldırıp 1 saat bekletirsek açınca çok güzel olur.Keserkende çok kolay olur.Streçi çıkaralım ve istediğimiz gibi süsleyelim.

Gül Surubu


Malzemeler :

1 çay bardağı gül yaprağı
1 su bardağı kaynar su
6 su bardağı çok koyu şeker şurubu

Yapilisi :

Yapraklar yıkandıktan sonra geniş bir kaba konur.
Üzerine kaynar su dökülür. Kabın ağzı sıkıca kapatıldıktan son ra 1 gün bekletilir.
Sonra süzülür. Suyuna şurup katılır.
Şişelere doldurulup saklanır.

Havuclu Toplar



Malzemeler:

2 havuç
1.5 paket pötibör bisküvi
1 su bardağı su
1 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
30 gr margarin
Yarım su bardağı ceviz içi

Üzeri için;
Hindistan cevizi

Yapılışı:

Havuçların kabuklarını soyup iri rendeleyin ve bir tencereye alın. Şeker, su ve vanilya ekleyip kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişirin. Pişen havuçları ocaktan alıp margarin, ceviz içi ve ufalanmış bisküvileri ekleyin ve karıştırın. Karışımdan parçalar kopartıp elinizde yuvarlayın. Hindistan cevizine bulayıp servis yapın.

Balik Kokusu




Balık kokusunu nasıl giderebilirim?- Püf noktası

Balık kızarttıktan sonra mutfağa sinen kokudan kurtulmak için 1 çay bardağı su ve 2 yemek kaşığı sirkeyi cezvede kaynatın. Tabak, çatal ve bıçaktan kokuyu çıkarmak için bulaşık suyuna bolca kahve telvesi ekleyin ve telve ile ovarak yıkayın. Elinize sinen balık kokusundan ise ellerinizi limonla ovalayarak kurtulabilirsiniz.

Kasar Peynirli Pratik Tava Böregi


Malzemeler:

125 gr margarin
3 yufka
2.5 su bardağı süt

İç malzeme;
300 gr kaşarpeyniri
1 demet dereotu
5 dal taze soğan

Yapılışı:

Margarini küçük parçalara kesip yarısını geniş bir karnıyarık tenceresine ilave edin.
Kaşarpeynirini rendeleyin. Dereotu ve taze soğanları temizleyip kıyın ve peynirle harmanlayın.
Yufkaları küçük parçalara bölün. Üçte birini 1 bardak soğuk süte batırıp çıkarın ve tencerenin dibine yayın. Üzerine peynirli karışımın yarısını serpiştirin. Kalan yufka parçalarını süte batırıp çıkarın ve peynirli karışımla değişimli olarak üst üste yerleştirin.
Kalan margarini yufkanın üzerine serpiştirin. Kısık ateşe alıp arada bir spatula ile kenarlarından kaldırarak altı kızarıncaya kadar 7-8 dakika pişirin.
Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte 8-10 dakika daha pişirin. Diğer tarafını çevirip 7-8 dakika kızarıncaya kadar pişirdikten sonra kapağını kapatın. 8-10 dakika daha pişirin. Soğuyunca dilimleyip servis yapın.

Patatesli Köfte Sisler



Malzemeler:

2 patates
250 gr kiraz domates
350 gr kıyma
1 yumurta
1 soğan
3 yemek kaşığı ince kıyılmış maydanoz
2 dilim ufalanmış bayat ekmek içi
Tuz
Karabiber
Kimyon

Kızartmak için;
Ayçiçeği yağı

Yapılışı:

Patatesleri soyup küp şeklinde doğrayın ve kızgın yağda kızartın.Soğanı rendeleyip kıymaya karıştırın. Yumurta, ekmek içi, tuz, karabiber, kimyon, maydanoz ekleyip yoğurun ve 30 dakika buzdolabında dinlendirin. Köfte harcından parçalar kopartıp misket şeklinde yuvarlayın. Kızgın yağda kızartıp kağıt havlu üzerine alın.Çöp şişlere kiraz domates, patates ve köfteleri dizip soslarla servis yapın.

Portakalli Kereviz Salatasi



Malzemeler:

2 -3 adet kereviz kökü
1 bardak yoğurt
2 yemek kaşığı mayonez
1 tatli kasigi pul biber
1/2 tatli kaşığı karabiber
Tuz
Zeytinyağı( arzuya gore)
1/2 limon suyu
1 portakal içi

Yapılışı:

Portakal kabuklarını çıkartıp limonlu su ile bekletelim. Kerevizleri rendeledikten sonra üzerine kırılmış ceviz, yoğurt, mayonez ve arzu ettiğiniz baharatları ekleyip karıştıralım. ( isterseniz sarımsak eklemeye de bilirsiniz) Sarımsakları rendeleyip ilave edelim güzelce karıştırdıktan sonra ağzı kapalı bir kase içinde servis yapacağımız zamana kadar bekletebilirsiniz. Portakal kabuklarını sudan çıkartıp kurutalım, kerevizleri içine doldurup ( bu aşamada portakalların içinden bir adet ince dilimler halinde kereviz salatasına ilave edebilirsiniz) maydanoz yaprakları ile süsledikten sonra soğuk servis yapalım.

Milföy Manti



Malzemeler:

1 paket milföy hamuru
100 gr kıyma
1 soğan
tuz
karabiber

Üzeri için;
30 gr tereyağı
1 su bardağı yoğurt
2 diş sarımsak
toz kırmızı biber

Yapılışı:

Soğanı temizleyip kıyın. Kıymayı soğan, tuz, karabiber ilave ederek yoğurun. Milföy hamurlarını tepsiye yerleştirin. Yumuşadığında bir milföyü önce dört eşit parçaya sonra da her parçayı tekrar dört eşit parçaya kesin.

Her parçaya nohut büyüklüğünde kıyma harcı yerleştirin. Hamurun dört ucunu bir araya getirerek kapatın ve yuvarlayın. Yağlanmış fırın tepsisine ters çevirerek yerleştirin. Üzerleri kızarana kadar fırında pişirin.

Sarımsakları soyup ezin. Yoğurdu sarımsak ve tuz ile çırpın. Fırından çıkardığınız mantıları servis tabağına alın üzerine yoğurt ilave edin. Tereyağını eritip toz kırmızıbiberi ekleyin. Mantının üzerine gezdirerek sıcak servis yapın. Milföy mantı artık hazır, afiyet olsun.

KIRPIK



Malzemeler:

1 su bardağı ayçiçeği yağı
4.5 su bardağı un
1 su bardağı ılık su
1 paket Instant maya
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
400 gr rendelenmiş beyaz peynir
Yarım demet maydanoz
1 yumurtanın sarısı

Yapılışı:

Unu derin bir kaba aktarın. Üzerine maya, toz şeker ve tuzu serpip karıştırın. Ortasını havuz gibi açıp 1 su bardağı ılık su ve ayçiçeği yağı ilave edip yoğurun. Üzerine nemli bez örterek ılık bir ortamda 30 dakika mayalanması için bekletin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizle yuvarlayın. Yağlı kağıt serili tepsiye dizip, üzerlerine yumurta sarısı sürün. 20 dakika daha bekletip, önceden ısıtılmış 170 dereceye ayarlı fırında 20 dakika kadar pişirin.
Poğaçalar fırından çıktıktan sonra sıcakken bıçakla aralarını kesip, peynir yerleştirin. Taşan kısmını ince kıyılmış maydanoza bulayıp kırpık görünüm almasını sağlayın. Ilık servis yapın.

Kardan Adamli Cupcake



Malzemeler:

Kek için;
1 yumurta
60 gr tereyağı
1 su bardağı elenmiş un
3/4 su bardağı süt
1 su bardağı toz şeker
30 gr kakao
1 çay kaşığı karbonat
1 paket vanilya
Üzeri için;;
1 paket toz krem şanti
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı hindistan cevizi
24 marshmallow şeke
12 küçük kare çikolata
12 kavrulmuş dolmalık fıstık
Süsleme şekerleri

Yapılışı:

Tereyağı, vanilya ve toz şekeri mikserle krema kıvamına gelinceye kadar çırpın. Kakao, un, karbonat ve sütü ekleyip karıştırın.
Ayrı bir kasede yumurtayı çırpın ve karışıma ekleyip karıştırın. Muffin kaplarına kağıt yerleştirip hamuru içlerine paylaştırın. 180 dereceye ayarlanmış fırında 20-25 dakika pişirin. Tel ızgara üzerine alarak soğumaya bırakın.
Krem şantiyi süt ile katılaşıncaya kadar çırpın ve soğuyan keklerin üzerine sürün. Bolca hindistan cevizi serpiştirin. Marshmallow şekerleri üst üste yerleştirip kardan adam şekli verin. Dolmalık fıstık ile burun, çikolata ile şapka, şekerler ile göz ve düğmeleri yaparak süsleyin. Servis yapın.
Kardan adamlı cupcake artık hazır, afiyet olsun.

Cikolatali Alman Pastasi



Malzemeler :

5 su bardağı un
10 gr kuru maya
2 yumurta
1 tutam tuz
2 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı tereyağı
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı su
1 çay bardağı toz şeker

Krema için;
3 su bardağı süt
3 yemek kaşığı un
2 yumurtanın sarısı
1 paket vanilya
1 su bardağı tozşeker

Üzeri için;
150 gr bitter çikolata
3/4 çay bardağı krema
İnce çekilmiş Antep fıstığı

Yapilisi :

Pastacıkların içine dilediğiniz meyveyi ekleyip farklı lezzetler elde edebilirsiniz. Kek için, unu bir kaba alıp şeker ve tuz ile harmanlayın ve ortasını havuz gibi açın. İçine maya, yumurta, yoğurt, su, süt ve yumuşatılmış tereyağı ilave edin. Unu kenarlardan alıp yavaş yavaş ekleyerek yoğurun. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Fırın tepsisine yağlı kağıt serin ve hamurların üzerine hafifçe bastırarak tepsiye yerleştirin. Üzerini örterek mayalanmaya bırakın. 175 dereceye ayarlanmış fırında pişirin.

Krema için, yumurta sarısı, süt, un, şeker ve vanilyayı bir tencerede koyulaşıncaya kadar pişirin. Arada karıştırarak soğumaya bırakın. Krema sıkma torbasına doldurun. Kekleri enlemesine ortadan kesip kremayı içlerine sıkın.

Krema ve çikolatayı birlikte eritin. Keklerin üst kapaklarını tel ızgara üzerine dizin. Sosu üzerlerine gezdirip fıstık serpiştirin ve soğumaya bırakın. Kapaklarını kapatıp servis yapın.
Çikolatalı alman pastası artık hazır, afiyet olsun.

Cevizli Tarator



Malzemeler:

1 su bardağı ceviz içi
1 su bardağı zeytinyağı
4 diş sarımsak
3 dilim ekmek
6 yemek kaşığı domates salçası
Yarım yemek kaşığı karabiber
Yarım yemek kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı kırmızı pulbiber
Yarım limonun suyu
Tuz

Yapılışı:

Cevizleri mutfak robotunda iri çekin. Ekmek içini mutfak robotunda çekip su ile nemlendirerek suyunu süzdürün.
Sarımsakları ince kıyın. Salça, ekmek içi, ceviz ve sarımsağı bir kapta karıştırın.
Baharatlar, zeytinyağı ve limon suyunu ilave edip iyice karıştırın. Servis tabağına alıp servis yapın.
Cevizli taratoru biber salçası ile hazırlayabilir, cam kavanozda ve buzdolabında 15 gün saklayabilirsiniz, afiyet olsun...

Ask Pastaciklari


Malzemeler:

4 yumurta
1,5 su bardağı şeker
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı yarısı süt yarısı yoğurt
3-3,5 bardağı un
1 çay kaşığı ucuyla gıda boyası
1/2 çay.kaş zencefil
1 paket kabartma tozu
Ufalanmış ceviz
Arasına hazır çikolatalı pasta kreması

Yapılışı:

Yumurtalar şeker ile krema kıvamına gelene kadar çırpılır...kalan sıvı malzemeler eklenir 2dk.daha çırptıktan sonra kuru malzeme elenerek eklenir en son gıda boyası konur. Kalp şeklindeki kalıplara dökülür...185 derecede 25-30 dk.pişirilir. Fırından çıkıp soguduktan kekler ortadan ikiye bölünür arasına üzerindeki tarife göre hazırlanmış pasta kreması sürülüp kapatılır:)) Üzerine arzu ederseniz sos dökebilirsiniz:)

Dereotlu Peynirli Tart




Malzemeler:
125 gr yumuşatılmış margarin
4 yemek kaşığı yoğurt
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
3 su bardağı un

İç harcı için;
Yarım demet dereotu
3 yumurta
300 gr beyaz peynir

Yapılışı:

Un, yoğurt, margarin, kabartma tozu ve tuzu bir kapta yoğurun. Hamurdan üzeri için bir parça ayırın. Kalan hamuru tart kalıbına açıp yerleştirin.
İç harcı için yumurtaları çırpın. Çatalla ezdiğiniz peynir ve ince doğranmış dereotunu ilave edin. Hamurun üzerine harcı dökün. Ayırdığınız hamuru oklavayla açıp şerit hamurlar keserek üzerine yerleştirin. Önceden ısıtılmış 175 dereceye ayarlı fırında 40 dakika pişirip servis yapın.

Mantar Corbasi


Malzemeler:

* 500g kültür mantarı
* 2 yemek kaşığı tereyağı
* 4 yemek kaşığı un
* 1lt soğuk su
* tuz
* 1,5 su bardağı süt

Yapilisi :

1. mantarları yıkayıp küçüklerini ikiye, büyüklerini dörde bölün. hepsini ince ince doğrayın.

2. orta boy bir tencerede yağı ve unu kavurun. kavrulunca tencereye suyu ekleyin ve blendır yardımıyla karıştırın. su kaynayınca mantarları ve tuzu ilave edip yaklaşık 20 dakika pişirin.

3. piştikten sonra sütü ekleyin. 1 taşım kaynatıp altını kapatın. taze çekilmiş karabiber ile servis yapın.

Vitaminler


A vitamini :
Vücudun gelişmesi, göz sağlığı solunum sistemi ve sağlıklı bir cilt
için gereklidir. Karaciğer yağsız et süt tereyağı yumurta yeşil ve sarı
sebzelerde bulunur.
B
vitamini : B-1, B-2, B-6 ve B-12 vitaminlerini içine alan gruptur.
İştah sindirim ve sinir sistemi için gereklidir.
B grubu vitaminler ;
tahıllar yağsız et tavuk ceviz yumurta kepek ekmeği ve yağlı tohumlarda
bulunur.
B-1 vitamini :
Buğday pirinç mısır yulaf darı çavdar ve bunlarla yapılan besinlerde
kepek ekmeğinde mantar ve bira mayasında bulunur.
B-2 vitamini : Süt peynir yoğurt ve koyu yeşil yaprkalı sebzelerde vardır.
B-6 vitamini : Kümes hayvanları, sığır ve koyun eti, karaciğer, yumurta ve sütte bulunur.
B-12 vitamini : Karaciğer et ve yumurtada bulunur.
C
vitamini : Vücudun direncini artırır mikrobik hastalıklardan korur
dokuların ve diş etlerinin sağlığı icin lazımdır. En çok sigara içenlere
gereklidir. Portakal, mandalina, greyfurt, limon, havuç, çilek, kavun,
taze kırmızı ve yeşil biber beyaz ve kırmızı lahana, maydanoz, kuşburnu
ve yeşil sebzelerde bulunur.
D
vitamini : Kalsiyum ve fosforun emilerek vücuda faydalı bir hale
gelmesi, kemiklerin gelişmesi için lazımdır. Balıkyağı, süt ve
tereyağında bulunur.
E
vitamini : Büyüme ve üreme için gereklidir. Buğday, pirinç, mısır, darı,
çavdar, marul, soya, yerfıstığı, kabak çekirdeği, badem, susam, ceviz,
zeytinyağı, ayçiçek yağı, mısırözü yağı, pamuk yağı, ve yeşil sebzelerde
bulunur. K vitamini :
Kanın normal sürede pıhtılaşması için gereklidir. Et, karaciğer,
domates, kabak, karnabahar, ıspanak ve diğer yeşil yapraklı sebzelerde
vardır.

Keskül


Malzemeler:

4 su bardağı süt
1 su bardağı toz şeker
2 çorba kaşığı toz badem (ince çekilmiş)
2 çorba kaşığı pirinç unu
1 çorba kaşığı tepeleme nişasta (buğday ya da patates)1 çorba kaşığı hindistan cevizi
Üzeri için; Toz Antep fıstığı,
hindistan cevizi veya file badem,
file fındık

Yapılışı:

Sütü
tencereye koyun. Önce toz şeker, toz badem, pirinç unu ve nişastayı
süte ilave edip çırparak tüm malzemelerin süte karışmasını sağlayın.Tencereyi ocağa alıp sürekli karıştırarak pişirmeye başlayın.Boza
kıvamına gelmeye başlayınca hindistan cevizini ekleyip karıştırın ve
koyulaştığı zaman servis kaselerine boşaltıp soğumaya bırakın.

Kabak Tatlisi


Malzemeler :

- 1 kg. kabak ( doğranmış )
-
3 su bardağı toz şeker
-
1 su bardağı dövülmüş ceviz
- (isteğe bağlı olarak hindistan cevizi, fıstık vb... olabilir.
5 adet karanfil ( isteğe bağlı )


Yapilisi :

Doğranmış
ve yıkanmış kabakların bir bölümünü tenceremize diziyoruz üstüne
şekerin bir kısmını yayarak döküyoruz. Bu işlemi bir sıra kabak ve
üstüne şeker olarak bitene kadar devam ettiriyoruz ve isteği bağlı
olarak karanfilleri üzerine serpiştiriyoruz.
Ocağın ateşini kısık duruma getirip tenceremizin kapağını aralık bırakarak pişirmeye başlıyoruz.
Kabaklar pişme kıvamına gelip suyunu hafif çekmesinden sonra ateşi kapatıyoruz ve tencerede bir müddet dinlendiriyoruz.
Kabaklarımızı servis tabağımıza alıp soğumaya bırakıyoruz, servis sırasında üzerlerine dövülmüş cevizimizi serpiştiriyoruz.

Sebze Corbasi


Malzemeleri:

1 Adet Havuç

1 Adet Patates

1 Kahve Fincanı Bezelye (konserve)

1 Adet Kuru soğan
1 adet yeşil biber
1 adet kırmızı biber(olmasada olur)

2 Çorba Kaşığı un

Yeteri Miktarda Su
2 Diş sarımsak
maydonoz
kuru nane
250gr süt


Yapılışı:

Tenceremize bir miktar çiçek yağı koyuyoruz. ince ince doğranmış soğanları
kısık ateşte kavuruyoruz. üzerine yine ince ince doğranmış sarımsağı atıyoruz. soğanlar kavrulunca üzerine unu ilave
ediyoruz. un kavrulunca üzerine sütü ilave ediyoruz biraz kaynadıktan sonra matlığı geçene kadar su ilave ediyoruz. daha sonra havucu, patatesi ve biberleri küp şeklinde doğrayarak çorbanın üzerine atıyoruz, maydonozu ince ince doğruyoruz aynı şekilde çorbaya ilave ediyoruz. bezelyeyi yıkıyarak üzerine atarız , nane yi atıyoruz ve tuzu ilave ediyoruz. bir tasım kaynadıktan sonra havuç, patates ve biberin durumuna bakıyoruz eğer pişmişse altını kapatıyoruz.
not: çorba biraz mat olursa daha lezzetli olur...

Sakizli Muhallebi


Malzemeler (5 Kişilik):

2 adet nohut tanesi kadar damla sakızı
1 litre soğuk süt1 su bardağından bir parmak az şeker
1 tepeleme çorba kaşığı un1 tepeleme çorba kaşığı nişasta

1 tepeleme çorba kaşığı pirinç unu
1 çay kaşığı tereyağı



Yapilisi :

Sakızı bir tutam şekerle birlikte havanda toz haline gelinceye kadar dövün, bir kenarda bekletin. Sakız dışındaki tüm malzemeyi kalın tabanlı, geniş bir tencerede çırpma teliyle iyice karıştırın. Ateşe koyun. Tahta kaşıkla devamlı karıştırarak orta – kısık ateşte bir taşım kaynatın (ortasından göbek atana kadar). Daha sonra ateşten alın. En son damla sakızını ilave edin. Muhallebiyi sıcak tencerenin içinde çırpma teliyle 10 dakika veya mikserle 5 dakika çırpın. Bu sırada içine hava baloncukları girerek muhallebiyi kabartacak. Çırpma telini havaya kaldırdığınızda muhallebi sakız gibi uzayacak. Yüksek kenarlı bir servis kabını suyla ıslatın. Muhallebiyi servis kabına döküp en az 2 saat soğumaya bırakın. Dilim dilim kesip sade olarak veya kaymaklı dondurmayla birlikte servis yapın.

Limon Suyu Ve Sarmisak Karisimi (Faydalari )



Malzemeler:

2 Litre limon suyu,
40 diş soyulmuş ve ezilmiş sarımsak,
bir koyu renkli
kavanoz lazım.

Hazırlanışı:

Limonların suyunu iyice sıkıp kavanoza doldurunuz, soyulmuş 40
diş orta boy sarımsağı yıkamadan ve ezerek limonun içine atıp kavanozun kapağını
kapatıyoruz,25 gün boyunca normal ılık bir yerde saklanıp her gün
çalkanacak, (sarımsaklar iyice erimiş olacak)25 gün sonra kavanozu açıp her
sabah aç karnına yarım veya içebiliyorsa bir çay bardağı içiyoruz kavanoz bitene
kadar içilecek, kapağı hep kapalı olacak, kavanoza asla su, şeker v.b.
karıştırılmayacak ancak çay bardağına aldığınız kısmını dilersek sulandırarak
içebiliyoruz bunu içtikten sonra en az yarım saat bir şey yiyip içilmeyecek,
yarım saat geçtikten sonra kahvaltı yapılacak mümkünse her sabah aynı saatte
içilecek.

YARARLARI: 1-Tüm damar iltihapları (vaskülir) tedavi
ediyor, tıkanan damarları açıyor, damar sertliklerini ve hipertansiyonu
önlüyor.
2-Kollestrol ve lipidi düşürüyor zararlı yağların yakılmasını
sağlıyor, kilo verdiriyor (bazal ****bolizmayı hızlandırıp yağların yakılmasını
sağladığı için iştahı açıyor bu dönemde diyete dikkat etmekgerekiyor) şekeri
düşürüyor, pankreasın yenilemesini sağlıyor.
3-Böbrek ve safra taşlarını
eritiyor idrar söktürüyor vücuttaki şişkinlik ve tüm dokulardan ödemi
kaldırıyor.
4-Helycobeacter pylori adlı ülser mikrobunu öldürerek
mide ve oniki parmak bağırsağı ülserinin kesin tedavisini yapıyor.
5-Tüm
romotizmal iltihabı önleyip, her tür romotizmal ağrıları dindiriyor,
kireçlenmeyi önlüyor, eklem düzeylerinin yenilenmesini sağlıyor her türlü ağrıyı
kesiyor.
6-Beyin hücreleri ve tüm sinir sistemlerinin yenilenmesini sağlıyor
sinirdeki aksiyon potansiyelini düzenleyip ileri-refleks hızını
artırıyor,felçlere ve VERTİGO’da fayda veriyor.
7-Vücudun bağışıklık
sistemini son derece kuvvetlendiriyor, ve her türlü alerjiyi özellikle damarsal
kökenli ve strese bağlı cilt alerjilerini kökünden kesiyor, kansere karış tüm
vücudu koruyor.

Not: Deneyemlerden duyduğuma göre işe yarıyormuş ve hiç bir yan etkisi yok.
% 100 KANITLANMIŞ

Ezogelin Corbasi


Malzemeler:

1.5 çay bardağı kırmızı mercimek

Yarım çay bardağı baldo pirinç

1 kahve fincanı pilavlık bulgur

1 çorba kaşığı un

50 gr margarin

2 çorba kaşığı domates salçası

8 su bardağı et suyu

Pulbiber,
nane

Tuz

Yapilisi :

40 gr. margarini derin bir tencereye alıp kısık ateşte eritin. Unu ilave edip tahta bir kaşıkla karıştırarak kavurun. Salçayı 2 kaşık suyla sulandırıp una ilave edin. Et suyunu azar azar yedirerek ekleyip kaynayıncaya kadar pişirin. Mercimek, pirinç ve bulguru ayıklayıp yıkayın. Kaynamakta olan et suyuna ilave edin. Tuz serpip mercimek, pirinç ve bulgur yumuşayıncaya kadar pişirin. Kalan margarini bir tavada eritin. Pulbiber ve naneyi ilave edip kavurun. Çorbanın üzerine gezdirip sıcak olarak servis yapın.

Kazandibi


Malzemeler :

• 1 su bardağı şeker

• 1 litre süt

• 5 çorba kaşığı pirinç unu

• 1 çorba kaşığı margarin

Yapılışı:

Bir tencereye pirinç ununu koyup kısık ateşte hafif sararıncaya kadar
kavurun. Daha sonra tencereye sütü ve şekeri ilave edin ve karıştırarak,
kaynayıp göz göz olana kadar pişirin.Bir tepsiyi yağlayıp pudra şekeri serpin.
Tepsiyi un eler gibi sallayarak, pudra şekerini tepsinin her tarafına yayın.
Üzerine pişirdiğiniz tatlıyı döküp soğumaya bırakın. Daha sonra ocağın üstünde
çevire çevire altını kızartın. Soğuduktan sonra dilimleyip, kızarmış kısmı üste
gelecek şekilde servis tabağına alın.

Etli Kuru Fasulye


Malzemeler :

500 gr. kuru
fasulye
250 gr. kuşbaşı
2 baş soğan
2 adet domates veya 1 çorba kaşığı
salça
3-4 adet sivri biber
1 çorba kaşığı margarinYeterince tuz,
karabiber

Yapılışı :

Fasulyeyi
geceden tuzlu suda ıslatın. Sabahleyin yıkayıp süzün ve üstünü örtecek kadar
bolca suda haşlayın. Dağılmamasına dikkat edin. Etleri tencereye koyup, suyunu
salıp çekinceye kadar çevirin, yağı ilave edin, yağ kızmaya başlarken çentilmiş
soğanları ekleyin. Soğanlar pembeleşirken doğranmış domatesi ya da sulandırılmış
salçayı katın. Fasulyeleri ilave edin, üzerine biberleri doğrayın. Ve
karabiberi, tuzu katarak az sıcak su ile fasulye helme dökünceye kadar pişirin.
Arzu ederseniz et yerine pastırma da katabilirsiniz...

Bezelye Salatasi


Malzemeler :

2 Cup haslanmis bezelye
1 Demet Kirmizi ufak turp
1 Cay bardagi Mayonez
2 Yemek Kasigi zeytin yagi
1/2 Cay bardagi Kiyilmis maydanoz
Karabiber/Kirmizibiber
2 Yemek kasigi Sirke
Suslemek icin ic marul

Yapilisi :

Bezelyeleri haslayalim, suzelim ve soguk sudan gecirelim ve sogutalim. Turplari kare kare dograyalim, ikisini bir karistiralim. Ayri bir kase icinde mayonez , zeytinyagi, karabiber, kirmizibiber sirke ve ince kiyilmis maydanozlari guzelce karistiralim. Kayik tabagimizin icine once marullari dizelim, uzerine bezelyeleri ve en ustune mayonez karisimi ekledikden sonra soguks ervis edelim.

Bulgurlu Pogaca


Malzemeler :
5 SB Un
1 SB Yogurt
1 1/2 CB Sivi Yag
1 1/2 Cay Bardagi Eritilmis Margarin
1 Kibrit Kutusu buyuklugunde Yas maya
1 Yumurta

Tuz



Ic malzeme:

300 Grm Kiyma
1 Sogan
1 CK Sivi yag
1/2 SB Ince Bulgur
1/2 SB Ceviz Ici
1/2 Demek maydanoz
Tuz/Karabiber/Toz biber

Yapilisi:

Pogacanin ic malzemesi icin sogani soyup kupkup dograyin. Bulguru yikayip bir miktat su ile islatin, ve suyunu cekene kadar uzeri kapali bekletin. Maydanozu temizleyip yikayin. Teflon bir tavada kiyma ile sogani kavurun, bulguir kiyilmis maydanoz, tuz karabiber ve kirmizi toz biberi ekleyip karistirin . Tavayi ocakdan alip iri cekilmis cevizi ilave edin. Yogurdu hamur yogurma kabina alin, mayayi alip catalla iyice ezin. Yumurtanin akini sarisini ayirin. Tuz yumurta aki, siviyag ve margarini ekleyip cirpin. Unu azar azar ilave ederek yogurun, uzerini ortup20 dakika bekletin. Mayalanip kabaran hamuru ceviz buyuklugunde bezelere ayirin, her bezeyi avuc icinde acarak yuvarlak acin. Ic malzemesinden bir kasik ekleyip kapatin. Elinizle yuvarla sekl verin, Yaglanmis firin tepsisine dizip uzerlerine yumurta sarisini surun, susam serpistirin onceden isitilmis 350-180 derece firinda 25 dakika pisirin.

Bayat Ekmekli Baklava


Malzemeler :

2 Bardak Cekilmis toz ekmek ( ben daha onceden koftelik icin yaptigim bayat ekmek tozunu kullaniyorum)
1/2 Bardak Kuru Kayisi
1/2 Bardak Badem ( cekilmis)
1 Tatli kasigi Tarcin
1/2 Tatli kasigi muskat ( varsa)
1/2 Bardak Kuru uzum
125 Grm Tereyagi ( yumusak)
5 Yaprak filo baklavalik yufka
200 Gram eritilmis tereyagi

Serbeti:
2 Bardak su
2 Bardak seker
1-2 Damla limon suyu ( Serbeti yapip sogutalim)

Oncelikler ic malzemelerinin hepsini robot’a koyup 3 dakika kadar cekelim. (Hepsi guzelce ufalanincaya ve birbirine karisincaya kadar).

Yapilisi :

Filo yufkalarin bir tanesinin uzerine her tarafina firca ile yag surelim. Ve diger filoyu uzerine koyup tekrar yaglayalim ve bu sekilde 5 adet filo yufkalarin arasina yag surup ust -ustte koyalim. Yaglanmis yufkalari esit 12 parcaya bolelim. Herbirisini cup kaliplarinin icine oturtup ortalarina ic malzemelerinden koyup kapatalim. Isitilmis firinda uzerleri kizarincaya kadar pisirelim. Sicak sekilde firindan aldigimizda soguk serbeti uzerine birer kepce dokup sogudukdan sonra cikartip servis yapalim.

Zeytinyagli Yesil Fasulye


Malzemeler :

1 kg sirik fasulye
1 orta soğan
5 çorba kaşığı zeytin yağı
2-3 domates
1 kesme şeker
1 çay bardağı sıcak su
Tuz

Yapilisi :

Fasulyeler yıkanıp ayıklanır.
Soğan küçük küçük çentilip 1 yemek kaşığı zeytin yağı ile düdüklü tencereye konur. Tuz eklenerek ateşte hafif seniştirilir. Soyulup doğranmış domatesler eklenip başka bir tencere kapağı ile kapanarak kaynamaya başlaması beklenir. 1 çay bardağı sıcak su ile kesme şeker konarak düdüklünün kapağı kapatılır.Pişme süresi 20-25 dakikadır. Ateşten indirilen tencere soğumaya bırakılır. Soğuyunca düdüklü açılıp kalan 4 yemek kaşığı zeytinyağı eklenerek servis edilir. (İsteyenler soğanla birlikte biraz salça da koyabilir.)

Cikolatali Ay Coregi


Malzemeler:

3 Bardak Un
1 Yemek kaisgi Kuru maya
1 bardak sut
7 yemek kasigi pudra sekeri
Bir tutam tuz
100 Grm Tereyagi/margarin hangisi varsa yumusamis
2 Yumurta ( yumurtanin bir tane sarisi uzerine)

Ic malzemeler:

2 Bardak biskuvi kiriklari yada arta kalmis kakaolu kek yada kakaolu kurabiye..
1/2 Bardak Hindistan cevizi
1/2 Bardak krem peynir yada labne – Peynir yerine yine sut kullanabilirsiniz yumusatmak icin kullanilacak
1/2 Bardak findik, ceviz, yada antep fistigi arzu ettiginizi kullanabilirsiniz
1/2 Bardak kakao – Isterseniz tereyagi ve Kakao yerine normal eritilmis sivi cikolata kullanabilirsiniz.
100 Grm tereyagi

Hamur malzemeleri karistirilip mayalanmasi icin 1 saat dinlendirilir.

Ic malzemeleri hamur kivaminda yogurup parmak seklinde seritler halinde yuvarlanir.

Yapilisi :

mayalanmis hamurdan cevizden biraz buyuklukde parcalar alinip cay tabagi buyuklugunde acilip icine parmak seklinde olan cikolatali karisimi ekledikden sonra ay sekli verilir. Yaglanmis tepsiye dizip uzerine yumurta surdukden sonra isitilmsi firinda pisirilir.

Elmanin En Tatli Hali


Malzemeler :

6 adet elma
6 çorba kaşığı esmerşeker
4 su bardağı su
3-4 adet karanfil
Bir tutam kırmızı toz boya
1 su bardağı light süt
Yarım paket light vanilyalı puding

Süslemek için: Nane yaprakları

Yapılışı :

ELMALARIN kabuklarını soyup ortalarını çıkarın ve bir tencereye dizin. Üzerine esmerşeker, su, karanfil, kırmızı toz boya koyup kısık ateşte elmalar yumuşayana kadar pişirin. Diğer tarafta light süt ile light vanilyalı pudingi muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Sıcakken,pişen elmaların ortalarına doldurun. Taze nane yaprakları ile süsleyip servis yapın.

Oruk Kebabi


Malzemeler :

250 gram yağlı kuzu etinden çekilmiş kıyma
2 su bardağı köftelik bulgur
3 diş sarmısak
3 çorba kaşığı nane
1 tatlı kaşığı karabiber
2 tatlı kaşığı pulbiber
Bir buçuk tatlı kaşığı tuz

Yapılışı :

BULGURU tencereye alın. Üzerini kapatacak şekilde ılık su ilave edip, bekletin. 45 dakika sonra, suyunu süzün. Sarmısakları iyice dövün ya da robottan geçirin. Hazırlanan bulgura, kıyma, sarmısak ve diğer malzemeyi ekleyin. 15-20 dakika köfte gibi yoğurun. Hazırladığınız köfteleri, kalın kebap şişlerine geçirip, mangalda ya da fırının ızgarasında pişirin. Dilerseniz, evde ızgara üzerinde küçük köftecikler biçiminde de pişirebilirsiniz.

Frambuazli Kalp Tart


Malzemeler :

4 adet yumurtanın sarısı
1 su bardağı tozşeker
160 gram oda sıcaklığında tereyağı
5 kahve fincanı un
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
Kreması için: 1 kahve fincanı un
1 çay bardağından biraz az mısır nişastası
2 adet yumurtanın sarısı
Yarım çay kaşığı toz vanilya
1 su bardağından biraz az tozşeker
5 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvı krema
Üzerine: 100-150 gram dondurulmuş frambuaz ve böğürtlen
Pudraşekeri

Yapılışı :

YUMURTA sarılarını bir kaba alıp üzerine tozşeker ekleyin ve mikserle kabarıncaya kadar çırpın. Tereyağını karışıma ekleyip yeniden karıştırın. Son olarak un ve kabartma tozunu da ilave ederek 2-3 dakika daha karıştırın. Hamuru kalp şeklindeki yağlanmış bir kaba döküp önceden ısıtılmış 170 derece fırında 15-20 dakika pişirin. Kremayı hazırlamak için, un, nişasta, yumurta sarısı, toz vanilya ve tozşekeri geniş bir kapta karıştırıp kenara alın. Süt ve sıvı kremayı bir kaba alıp ocağa oturtun. Kaynama noktasına gelince yarısını kenarda bekleyen karışıma ekleyip karıştırın. Bu karışımı ocakta kalan sütlü kremanın üzerine tencereye geri dökün. Koyu bir kıvama gelinceye kadar yaklaşık 1-2 dakika pişirin. Pişen tartı servis tabağına alın. Üzerine kremayı yayıp frambuazları dizin. İnce bir elekle pudraşekeri serperek servis yapın.

Mandalinali Büskiviler


Malzemeler :

Hamuru için:
100 gram margarin
2 su bardağından iki parmak eksik un
2 adet yumurta
2/3 su bardağı tozşeker
Yarım paket kabartma tozu

Üzeri için:
6 adet mandalina
3 çorba kaşığı tozşeker

Yapılışı :

Hamur malzemesini bir kapta iyice yoğurun. Folyoya sarıp 1 gece buzdolabında bekletin. Sonraki gün hamuru, açmadan yarım saat öncesinden buzdolabından çıkarın. Hamuru ikiye bölüp, unlanmış zeminde merdane yardımıyla, yarım cm kalınlığında ayrı ayrı açın. Açtığınız hamurun yarısından, bir su bardağı yardımıyla yuvarlak bisküviler kesin. Hamurun diğer yarısından da aynı şekilde su bardağı yardımıyla yuvarlaklar kesin ve bu yuvarlakların ortasından da çay bardağı yardımıyla parça çıkarıp halka şekli elde edin. Bu simit şeklindeki delikli parçaları, delikli olmayan yuvarlak parçaların üzerine koyup fırın tepsisine dizin. 180 derece fırında, pembeleşene dek pişirin. Bu arada mandalinaların kabuklarını soyup enine dilimleyin. Tencereye koyduğunuz dilimlerin üzerine tozşeker döküp bekletin. Mandalina dilimleri suyunu salınca ocağa koyup kaynatın. Koyulaşınca ocaktan alıp soğutun. Soğuduktan sonra robotta parçalayın (sulu kalırsa tekrar kaynatın). Soğutup bisküvilerin ortasına dökün. Servis yapın.

Mandalinali Kekler


Malzemeler :

1 adet yumurta
Yarım su bardağı tozşeker
Yarım su bardağı mandalina suyu
2 çorba kaşığı rendelenmiş hindistancevizi
2 çorba kaşığı yoğurt
Yarım su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı un
1 paket vanilya
Yarım paket kabartma tozu

Yapılışı :

1.YUMURTA ve tozşekeri çırpın. Mandalina suyu, hindistancevizi rendesi, yoğurt ve sıvıyağı ilave edip karıştırın.
2.Ayrı bir kapta un, vanilya ve kabartma tozunu iyice karıştırıp, daha önce hazırladığınız yumurtalı karışıma ekleyin.
3.Muffin kalıplarını veya küçük güveç kaplarını sıvıyağ ile yağlayın. Karışımı bu kaplara boşaltıp fırın tepsisine yerleştirin. 180 derece fırında yarım saat pişirin. Soğuduğunda üzerini istediğiniz şekilde süsleyerek servis yapın.

Sevgili Pastasi


Malzemeler :

6 adet yumurta
1 su bardağı tozşeker
1 çorba kaşığı limon suyu
1 paket vanilya
1 çorba kaşığı kakao
2 su bardağından 1 parmak eksik un
Yarım paket kabartma tozu
Keki ıslatmak için:
1 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı tozşeker

Krema için:
1 adet yumurta
1 su bardağından 2 parmak eksik tozşeker
3 çorba kaşığı un
Yarım kg süt
Yarım paket vanilya
1 çorba kaşığı margarin
1 çay bardağı damla çikolata

Üzeri için:
2 paket krem şanti
2 su bardağı soğuk süt
Süslemek için:
Renkli şekerlemeler

Yapılışı :

Pastanın keki için, derin bir kasede yumurta ve tozşekeri mikserle koyu yoğurt kıvamına gelene kadar iyice çırpın. Limon suyu ve vanilya ilave edip, 1 dakika daha çırpın. Kakao, un ve kabartma tozunu karışıma ekleyin ve tahta bir kaşıkla karıştırın. Hazırladığınız karışımı yağlanmış yuvarlak kelepçeli kek kalıbına boşaltın. Önceden ısıtılmış 165 derece fırında 35-40 dakika pişirin. Soğuyunca kalıptan çıkarın ve pastayı enlemesine 2 eşit parçaya kesin. 1 su bardağı süte 1 tatlı kaşığı tozşeker ekleyip eritin. Kek parçalarını sütle ıslatın. Diğer taraftan krema için, bir tencerede yumurta, tozşeker ve unu iyice karıştırın. Daha sonra tencereyi ocağa oturtun. Sütü yavaşça ilave ederek tahta bir kaşıkla karıştırarak koyu bir kıvam alana kadar pişirin. Kaynayınca tencereyi ocaktan alıp, vanilya ve margarini ilave edin. Islattığınız kekin alt parçasını servis tabağına alın. Üzerine krema sürün. Diğer kek parçasının kesilmiş kısmına da ince bir tabaka krema sürüp, damla çikolata serpin ve kremalı kekin üzerine kapatın. Üzeri için, bir kasede krem şanti ile soğuk sütü mikserle iyice çırpın. Kekin her tarafını krem şanti ile kaplayın. Üzerini renkli şekerlemelerle süsleyin. Buzdolabında 1-2 saat beklettikten sonra dilimleyerek servis yapın.

Nohutlu Yogurt Corbasi


Malzemeler :

Yarım su bardağı pirinç
6 su bardağı su
750 gram yoğurt
1 çorba kaşığı un
1 adet yumurta, tuz
1 su bardağı haşlanmış nohut

Üzerine:
1 çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı nane, pulbiber

Yapılışı :

AYIKLANMIŞ pirinci yıkayın ve tencereye alın. Suyu ilave edin. Çırpılmış yoğurt, un, yumurta ve tuzu ekleyin. Tüm malzemeyi iyice karıştırın. Orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynayınca nohudu ekleyin ve kısık ateşte 5-10 dakika daha pişirin. Üzeri için bir tavada tereyağını eritin. Nane ve pulbiber katıp karıştırın. Çorbanın üzerine gezdirip sıcak olarak servis yapın.

Elma Tatlisi


Malzemeler :

4 adet iri boy sarı elma
8 çorba kaşığı tozşeker
1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
1 adet limonun rendelenmiş kabuğu
3-4 adet çubuk tarçın
1 su bardağı su

Üzeri için: Kaymak ve ceviz

Yapılışı :

Elmaların kabuklarını soyup, ikiye bölün ve çekirdek yataklarını çıkarın. Tencereye yerleştirip, üzerlerine tozşeker, limon ve portakal kabuğu serpiştirin. Tarçın koyup, su ilave edin. Önce harlı ateşte, kaynamaya başlayınca kısık ateşte 15 dakika pişirin. Kaymak ve ceviz ekleyip servis yapın.

Köfteli Patlican


Malzemeler :

4 adet patlıcan
250 gram kıyma
1 adet orta boy soğan
2 adet çarliston biber
Yarım demet maydanoz
1 çorba kaşığı biber salçası
Yarım çay kaşığı kekik
3 adet domates
Tuz, karabiber
Kızartmak için: Sıvıyağ

Yapılışı :

PATLICANLARI alacalı soyup boylamasına dilimleyin. Bol sıvıyağda kızartın. Kağıt havlu üzerine çıkartıp
fazla yağını alın. Diğer tarafta köfte için soğan ve biberleri minik minik doğrayın. Maydanozu kıyın. Tuz, karabiber, kekik ve salçayı ekleyin. Kıymayla birlikte bütün malzemeyi yoğurun. Köftelere parmak şekli verin. Şerit halindeki kızarmış patlıcanları köftelere sarıp kürdanla tutturun. Domatesleri rendeleyip tencereye alın. Tuz ve karabiber ekleyip karıştırın. Üzerine köfteli patlıcanları dizip 1 çay bardağı su gezdirin. 20-25 dakika kadar pişirin.

Söke Pilavi


Malzemeler :

1 su bardağı pirinç
Bir buçuk su bardağı sıcak su
1 adet orta boy soğan
4 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
1 çorba kaşığı kuş üzüm
Yarım çay bardağı ince kıyılmış
badem, tuz, karabiber
1 adet çubuk tarçın
1 adet kesmeşeker

Yapılışı :

PİRİNCİ tuzlu sıcak suda 20 dakika bekletip süzün. İnce kıyılmış soğanı zeytinyağında kavurun. Dolmalık fıstık, üzüm ve bademi ilave edip kavurmaya devam edin. Pirinç, sıcak su, çubuk tarçın, kesmeşeker, tuz ve karabiberi ekleyin. Kısık ateşte pirinç suyu çekene kadar pişirin. Çubuk tarçını çıkarın ve tencerenin kapağı kapalı olarak 10 dakika demlendirin.

Akcaabat Köfte


Malzemeler :

1 kg dana kıyma (döş kısmından)
100 gram gömlek yağı
100 gram galeta unu
1 baş sarmısak
1 tatlı kaşığı kekik
Tuz, karabiber

Yapılışı :

DERİN bir kaseye kıyma, gömlek yağı, galeta unu, dövülmüş sarmısak, kekik, tuz ve karabiberi alın. 15 dakika kadar iyice yoğurun. Harçtan limon büyüklüğünde parçalar koparın ve elinizle köfte şekli verin. Hazırladığınız köfteleri yapışmaz yüzeyli bir tavada kızartın veya ızgarada pişirin. Sıcak olarak servis yapın.

Acili Biftek


Malzemeler :

6 dilim biftek
Tuz, karabiber
4 çorba kaşığı sıvıyağ
250 gram çarliston biber
2 yaprak defne
Bir kutu mısır konservesi
Bir kase haşlanmış barbunya veya soya fasulyesi
3 çorba kaşığı acı biber sosu veya sulandırılmış biber salçası

Yapılışı :

BİFTEKLERİ tuzlayıp üzerine karabiber serpin. Teflon tavayı iyice kızdırıp yağı ve ardından eti koyun. Yıkanmış ve kurulanmış çarliston biberlerini de bütün olarak ilave edin. Bir dakika kadar kızartıp diğer taraflarını da çevirin ve yine 1 dakika daha kızartın. Pişen eti ve biberleri tavadan çıkarıp bir tabağa aktarın. Tavanın içine defne yapraklarını, suyu süzülmüş mısır tanelerini ve fasulyeleri aktarın. Bunları da 2 dakika kadar kavurup tavanın kenarına itin. Ortasına eti ve biberleri oturtun. Üzerine 2 çorba kaşığı acılı biber sosunu gezdirip, tavanın kapağını kapatın. 15 dakikakadar, arada bir hafifçe karıştırıp pişirin. Sonrasında eti, sebzelerle birlikte servis tabağına aktarın. Kalan acılı biber sosunu üzerine gezdirip servis yapın.

Adana Kebap


Malzemeler :

100 gram yağlı kıyma
1 çay kaşığı biber salçası
2 dal maydanoz
Tuz, pulbiber
2 adet domates
3 adet sivri biber

Yapılışı :

KIYMAYI derin bir kaba alın. Üzerine biber salçası, ince kıyılmış maydanoz, tuz ve pulbiber ekleyip yoğurun. 2 saat buzdolabında dinlendirin. Avucunuzu hafifçe ıslatıp eti şişe takın. Kömür ateşinde sık sık çevirerek pişirin. Közlenmiş domates ve biberle birlikte servis yapın.

Yumurta Salatasi


Malzemeler :

4 adet yumurta
Yarım paket Akdeniz yeşilliği
3 çorba kaşığı mayonez
Yarım limonun suyu
2 çorba kaşığı sıvıyağ
2 çorba kaşığı kapari
3 dal dereotu
Tuz

Yapılışı :

YUMURTALARI katı kıvamda haşlayıp kabuklarını soyun ve irice doğrayın. Akdeniz yeşilliklerinin üzerine yerleştirin. Bir kapta, mayonez, limon suyu ve sıvıyağı karıştırıp salatanın üzerine gezdirin. Kapari ve tuz serpin. Kıyılmış dereotu ile süsleyerek servis yapın.

Dügün Corbasi


Malzemeler :

250 gram kuşbaşı kuzu eti
8 su bardağı su
1 çorba kaşığı dolusu tereyağı
2 çorba kaşığı un
1 su bardağı süt
Tuz

Yapılışı :

KUZU etini su ile birlikte düdüklü tencerede haşlayın. Eti çıkarın ve elinizle didikleyin. Et suyunu soğuması için bir kenara alın. Tereyağı ve unu bir tencereye koyun. Un, hafif pembeleşene kadar kavurun. Süt ve soğuk et suyunu ekleyin. Tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak koyulaşana kadar pişirin. Daha sonra didiklenmiş et ve tuzu katın. 1-2 taşım daha kaynadıktan sonra tencereyi ocaktan alın. Sıcak olarak servis yapın.

4 Mayıs 2011 Çarşamba

Galeta Unlu Pogaca


Malzemeler :

yarım paket margarin
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yumurta
1 paket kabartma tozu
tuz
aldığı kadar un
1 su bardağı galeta unu

iç malzeme isteğe göre peynir veya haşlanmış patates

Yapilisi :

oda sıcaklığındaki margarini,yoğurt,sıvı yağ,yumurtanın akını (sarısını üzerine sürmek için ayırıyoruz) kababrtma tozu,tuz ve unu karıştırıp ele yapışmayacak kıvamda bir hamur elde ediyoruz..yumurta büyüklüğünde parçalara ayırıp avucumuzda açıyoruz ve içine hazırladığmız malzemeyi koyup yuvarlıyoruz..hazırladığımız poğaçaların üzerine yumurta sarısı sürüp galeta unu serpiyoruz.200 derecede 25-30 dakika pişiriyoruz.

Zeytinli Katmer Pogaca


Malzemeler :

1 su bardağı ılık su
1 su bardağı ılık süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yumurta (akı içine sarısı üstüne)
20gr yaş maya(veya 1 yemek kaşığı kuru maya)
2 çay kaşığı tuz,2 çay kaşığı şeker
aldığı kadar un (3,5-4,5 bardak)75gr tereyağ veya margarin(oda sıcaklığında)
ve zeytin ezmesi

Yapilisi :

Mayayı 1 su bardağı ılık suda eritin ve ılık süt, sıvı yağ, tuz, şeker, yumurta akı ve unla beraber yumuşak bir hamur tutun.
Beklemeden 8 parçaya bölün. Her parçayı un yardımıyla tabak büyüklüğünde açın. Üzerine yumuşak margarın ve zeytin ezmesi sürüp hamurları üst üste dizin.
En üstekine yağ ve zeytin ezmesi sürmeyin. Fazla ezmeden 60-70cm kadar açıp 16 ya bölün. Her parçaya zeytin ezmesi koyup sigara böğreği gibi sarın.
Tepside 30-40dk mayalanmasını bekleyin. Mayalanınca üstüne yumurta sarısını sürüp pişirin.
hamur açmayı bilmeyenlere zor gelebilir ama açmayı bilenler için çok pratik.

Acma


Malzemeler :

3 bardak un
yarım paket yaşmaya
1 çay bardağı süt
yarım çay bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
1 çorba kaşığı şeker
1 yumurta(sarısı üzerine)
1 su bardağına yakın ılık su

Yapilisi :

malzemeleri hamur haline getirdikten sonra cevizden biraz büyük parçalar koparıp yağlı tepside elimizle açabildiğimiz kadar yuvarlak açıyoruz(isteğe göre içine zeytin yada patates koyup içli açmada yapabiliriz)sonra bu açtığımız hamuru rulo yapıp bir ucundan sağa bir ucundan sola büküyoruz ve iki ucunu halka olacak şekilde birleştiriyoruz.üzerine yumurta sürüp180 derecede pişiriyoruz.yumuşaklığı lezzetiyle pastane açmalarını aratmıyor tavsiye ederim

Seftali Kompostosu


Malzemeler :

5-6 adet şeftali
6 su bardağı su
2 su bardağı şeker
1/2 limon suyu

Yapilisi :

Bir kabın içerisine 1 tatlı kaşığı tuz koyup, şeftalilerin üzerini geçecek kadar buzlu su ekleyip, küp küp doğranmış şeftalileri koyup 15-20 dk bekletin. (böylece şeftaliler diri kalır.)şeftalileri durulayın. Suyu ve şekeri tencereye koyup 10-15 dk kaynattıktan sonra şeftalileri ekleyip kısık ateşte bir iki taşım kaynatın. Ocaktan almadan limon suyunu ekleyip soğumaya bırakın. Oda ısısına geldiği zaman, buzdolabında muhafaza edip, soğuyunca servis yapın.

Narli Zerdecalli Kup


Malzemeler :

Narlı pelte için:
2 nar
2 su bardağı su
2 su bardağı taze sıkılmış nar suyu
1 su bardağı tozşeker
4 çorba kaşığı buğday nişaştası

Zerdeçallı muhallebi için:
4 su bardağı süt
1 yumurta sarısı
1 su bardağı tozşeker
1.5 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı buğday nişastası
1 paket vanilya
1 tatlı kaşığı zerdeçal

Süslemek için
5 çorba kaşığı nar tanesi

Yapilisi :

Nar suyu, su, şeker ve nişastayı tencereye alıp kısık ateşte devamlı karıştırarak koyulaşıncaya kadar pişirin. Ocaktan alıp karıştırarak soğutun. Narları soyup tanelerini ayıklayın. Tanelerin yarısını pelteye ekleyip karıştırın.
Buğday nişasta ve unu tencereye alın. Sütü ilave edip karıştırın. Yumurta sarıları ve şekeri başka bir kapta mikserle çırpın. Karışımı ve vanilyayı tencereye ekleyin.
Kısık ateşte devamlı karıştırarak muhallebi kıvamında pişirin. Koyulaşmaya başlayınca zerdeçalı ekleyip karıştırın. Birkaç dakika karıştırmadan pişirip tencereyi ocaktan alın. Karıştırarak soğutun. Kalan nar tanelerinin bir kısmını süsleme için ayırın. Kalanı muhallebiye ekleyin.İki renkli muhallebiyi renk değişimlerine göre servis kuplarına paylaştırın. Süsleme için ayırdığınız nar taneleriyle süsleyip servis yapın.