19 Nisan 2011 Salı

Bülbül Yuvasi




MALZEMELER:

HAMURU İÇİN:
- 2 tane yumurta,
- 1 çay bardağı sıvı yağ,
- 1 çay bardağı süt,
- yarım çay bardağı su,
- bir çay kaşığı tuz
,- 1 çorba kaşığı sirke,
- aldığı kadar un,


İÇ MALZEMESİ:
- 1 kase öğütülmüş ceviz,


AÇMAK İÇİN:
- yeteri kadar nişasta,

ÜZERİ İÇİN:
- 1 çay bardağı sıvı yağ,
- 100 gr margarin,

ŞERBETİ İÇİN:

- 4 su bardağı şeker,
- 3 su bardağı su,
- 1 çorba kaşığı limon suyu,

HAZIRLANIŞI:

Geniş bir kaba 2 adet yumurtayı, 1 çay bardağı sütü, 1 çay bardağı sıvı yağı, yarım çay bardağı suyu, tuzu ve sirkeyi katıp karıştırın. Bu karışıma azar azar un ekleyerek kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurun. Hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler yapın ve üzerini nemli bir bezle örterek yaklaşık 1 saat dinlenmeye bırakın.
Dinlenen bezeleri sadece nişasta kullanarak tatlı tabağı boyutunda açalım. Daha sonra üzerine yine tatlı tabağı boyutunda açtığınız hamuru yayın. Bu işlemi 4 kat yapacaksınız. Yani resimde gördüğünüz hamurlar 4 katlı. Bu işlemi bütün bezelere için yaptıktan sonra 4 katlı hamurları önce merdane yardımıyla biraz daha büyütün. Daha sonra oklava yardımı ile açabildiğiniz kadar ince bir hamur açın.
Nişasta yardımıyla açtığınız 4 katlı çok ince hamurun üzerine yeteri kadar öğütülmüş ceviz serpin.
Daha sonra tam ortasından yarım ay olacak şekilde kesin. Yufkayı çok sıkıştırmadan sararak hafif hafif büzüştürün. Bu şişe sarma işlemi sadece 2 tur olacak... *Büzdüğünüz yufkayı şişden dikkatlıce çıkarıp uç kısımlarını birleştirin ve bir yuvarlak oluşturun. yağlanmış uygun bir tepsiye aralıksız bir şelikde sıralayın. *100 gr. margarini eritin ve içine sıvı yağ katıp 2 dakika kaynatın. Daha sonra sıcak yağı hazırladığınız tatlınızın üzerine gezdire gezdire dökün. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında hafif kızarana kadar pişridikden sonra fırının derecesini 160 dereceye düşürün ve tatlınız pembe şekilde kızarmasını sağlayın. Baklava ve Baklava türü tatlılar asla yüksek ısıda pişirilmez. Yavaş yavaş kurutularak pişirilir. Çünkü içinin çekmesi ve renginin altın sarısı olması gerekir... *Tatlınız fırında pişerken şerbetini hazırlayın. Şerbeti kaynamaya başlayınca içine limon suyu ilave edip kısık ateşte bir süre daha şerbetin özleşemesi için kaynatın. Fırından çıkardığınız tatlının ilk sıcaklığı çıkınca yani yaklaşık 10 dakika beklettikden sonra üzerine ılıktan az sıcak şerbeti gezdire gezdire dökün. Şerbetini verdikten sonra tepsinin üzerini başka uygun bir tepsiyle kapatıp tatlınızın şerbetini çekmesini sağlayın. Soğuyan tatlınızın üzerine ceviz içi, antep fıstığı yada kaymak koyarak servis edebilirsiniz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder