15 Mayıs 2011 Pazar

Vitaminler


A vitamini :
Vücudun gelişmesi, göz sağlığı solunum sistemi ve sağlıklı bir cilt
için gereklidir. Karaciğer yağsız et süt tereyağı yumurta yeşil ve sarı
sebzelerde bulunur.
B
vitamini : B-1, B-2, B-6 ve B-12 vitaminlerini içine alan gruptur.
İştah sindirim ve sinir sistemi için gereklidir.
B grubu vitaminler ;
tahıllar yağsız et tavuk ceviz yumurta kepek ekmeği ve yağlı tohumlarda
bulunur.
B-1 vitamini :
Buğday pirinç mısır yulaf darı çavdar ve bunlarla yapılan besinlerde
kepek ekmeğinde mantar ve bira mayasında bulunur.
B-2 vitamini : Süt peynir yoğurt ve koyu yeşil yaprkalı sebzelerde vardır.
B-6 vitamini : Kümes hayvanları, sığır ve koyun eti, karaciğer, yumurta ve sütte bulunur.
B-12 vitamini : Karaciğer et ve yumurtada bulunur.
C
vitamini : Vücudun direncini artırır mikrobik hastalıklardan korur
dokuların ve diş etlerinin sağlığı icin lazımdır. En çok sigara içenlere
gereklidir. Portakal, mandalina, greyfurt, limon, havuç, çilek, kavun,
taze kırmızı ve yeşil biber beyaz ve kırmızı lahana, maydanoz, kuşburnu
ve yeşil sebzelerde bulunur.
D
vitamini : Kalsiyum ve fosforun emilerek vücuda faydalı bir hale
gelmesi, kemiklerin gelişmesi için lazımdır. Balıkyağı, süt ve
tereyağında bulunur.
E
vitamini : Büyüme ve üreme için gereklidir. Buğday, pirinç, mısır, darı,
çavdar, marul, soya, yerfıstığı, kabak çekirdeği, badem, susam, ceviz,
zeytinyağı, ayçiçek yağı, mısırözü yağı, pamuk yağı, ve yeşil sebzelerde
bulunur. K vitamini :
Kanın normal sürede pıhtılaşması için gereklidir. Et, karaciğer,
domates, kabak, karnabahar, ıspanak ve diğer yeşil yapraklı sebzelerde
vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder